• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Anayasa Mahkemesinden 'langırt' kararı

Anayasa Mahkemesinden 'langırt' kararı
Anayasa Mahkemesi, "Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Aletleri ve Makinaları Hakkındaki Kanun" kapsamında langırtın da yer almasını anayasaya aykırı buldu.

Anayasa Mahkemesi, "Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Aletleri ve Makinaları Hakkındaki Kanun" kapsamında langırtın da yer almasını anayasaya aykırı bularak, söz konusu kanun maddelerinin "langırt" ibaresi yönünden iptaline karar verdi.

Hayrabolu Asliye Ceza Mahkemesi, 1968 tarihli ve 1072 Sayılı Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkındaki Kanun'un 1. maddesinin birinci fıkrasının, "Türk Ceza Kanunu'nun 228. maddesi kapsamı dışında kalsa bile umuma mahsus veya umuma açık yerlerde her ne ad altında olursa olsun kazanç kastıyla oynanmasa dahi langırt ve benzeri oyun alet veya makinaları ile benzerlerini bulundurmak veya çalıştırmak veya yurda sokmak yahut imal etmek yasaktır" bölümleri ile 2. maddesindeki "Bu kanuna aykırı hareket edenler 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya yüz günden bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır" hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. 

"Adalet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır"

Sanıklar hakkında iş yerlerinde langırt makinesi bulundurmak suçundan dolayı açılan kamu davasında, itiraz konusu kuralların anayasaya aykırı olduğu kanısına varan ve kazanç kastı olmaksızın çaba ve maharet ile oynanan bir oyun sebebiyle kişilerin cezalandırılmasının adil olmadığını belirten yerel mahkemenin talebini Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlandı.

Yüksek Mahkeme, "Bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, yetkili makamlardan işletme izni alınmak suretiyle umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde kişilerin serbestçe kullanımına açık olduğu ve kumar oynamanın suç olmaktan çıkarıldığı bir hukuk düzeninde, el becerisine dayanarak oynanan langırt makinesini, herhangi bir kazanç kastıyla oynanmasa dahi bulundurma, çalıştırma, yurda sokma veya imal etmenin yasaklanması, demokratik bir toplumda zorlayıcı bir toplumsal ihtiyacın karşılanması amacına yönelik olmadığı gibi hukuk devletinin gereği olan adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır" değerlendirmesi yaptı.

Yüksek Mahkeme, Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanun'un 1. ve 2. maddelerinin "langırt" ibaresi yönünden anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline oy birliği ile karar verdi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim