• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Anamurlu Şair Barış Erdoğan, Cemal Süreya Şiir ödülünü aldı

Anamurlu  Şair Barış Erdoğan, Cemal Süreya Şiir ödülünü aldı
Usta şair Cemal Süreya, ölümünün 25. yılında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkez'inde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen ve Kadıköy Belediyesi tarafından desteklenen etkinliğe CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda Kadıköylü katıldı.

Aydan Ay ve Turgut Toygar'ın sunduğu gece usta şairin anlatıldığı kısa video gösterimi ile başladı. Turgut Toygar'ın "O dünyanın bütün sokaklarında elleri ceplerinde dolaşmaktadır" dediği Cemal Süreyya etkinliği açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Süreya'nın sadece Kadıköy'ün değil, tüm Dünya'nın şairi olduğunu ve şiddetin bu kadar yakıcı bir şekilde hissedildiği günlerde Cemal Süreya halkın önünde ışık olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi ise, şairin “Göçebe” şiirinden bir bölüm okudu. Süreya ile Maliye Bakanlığı'nda çalışma onuru yaşadığını söyleyen Çebi şairin hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Cemal Süreya Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Nezir, şairin şiirlerinin yıllara ve kapitalizme meydan okuduğunu belirtti.

Süreya'nın hayat arkadaşı ve aynı zamanda Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Tekkanat, "Çok sevindim, salon dopdolu. Eminim, Cemal Süreya da çok sevinirdi" dedi.

Konuşmacı olarak etkinliğe katılması beklenen ancak bazı nedenlerden dolayı etkinliğe katılamayan Cemal Süreya'nın yakın arkadaşı Ülkü Tamer ise bir mesaj yollayarak etkinliği selamladı. "Cemal Süreya'yı size gülümseyerek anlatmak isterdim" diyen Tamer, tartışma yaratan Cemal Süreya Ödüllerine dair bir öneri de bulunarak ödüllerin ilk şiir kitabı yayımlanan şairlere verilmesini önerdi.

Anamurlu Şair Barış Erdoğan’dan anlamlı konuşma

Cemal Süreya ödülünü alan Anamurlu şair Barış Erdoğan Cemal Süreya'yı anma gününde, Cemal Süreya severlere, "Şapkasını çiçekle dolduranlara selam olsun", eşi Zuhal Tekkanat'a "Gömleğini düğmeleyen kadına selam olsun" diye seslendi.

Cemal Süreya ile ilgili bir anısı olmasa da şairin en acılı şiirlerinden birisi olan “Sizin hiç babanız öldü mü? Benim bir kere öldü, kör oldum” dizelerine bir başka noktadan gönderme yaptı: Bir gün Cemil Meriç'e: "Üstat, büyük sanatçı olmanın yolu nedir?" dedim. “Çok okumak ve kör olmak” dedi. Kimisi babasını kaybeder kör olur kimisi okumaktan kör olur kimisi de aşktan.

Barış Erdoğan, kendi adının eski Türkçe anlamına da gitti: barmak-varmak sözcüğünün etimolojik anlamını anlattı. "Barış"ın varmakla ilgisini, şiirleriyle insanlara varacağını belirtti.

Ödüller, sahiplerini buldu

Osman Şahin ve Niyazi Yaşar, Cemal Süreya'yı anlattıkları etkinlikte Figen Kulu Cömert'te Süreya'nın "Kan var bütün kelimelerin altında" şiirini okudu. 

Konuşmalardan sonra Cemal Süreyya Ödülleri verildi.

Cemal Süreya Ödülleri, yılın öne çıkan 10 şiir kitabı ile öne çıkan şairlere gitti.
1-    Ahmet Ada (Taşın Sesi, Şiirden Y., nisan 2014), 
2-    Ahmet Uysal (Adı Zamandı, Zamanı Söyledi, Nezih-er Y., Şubat 2014), 
3-    Barış Erdoğan (Zeymuran, Mühür K., Mart 2014), 
4-    Kirkor Yeteroğlu (Kırık Çan, Kıyı Y., Ekim 2014), 
5-    Metin Kaya (Küba Mavisi, Artshop Y., Mayıs 2014), 
6-    Müesser Yeniay (Ben Olmadan Çöller Vardı, Şiirden Y., nisan 2014), 
7-    Tuğrul Keskin (Zito i Epanastasis, Everest Y., Ekim 2014), 
8-    Turgut Toygar (Kuğular Ölürken Şarkı Söylemez, Artshop Y., Mart 2014), 
9-    Ülkü Tamer (Bir Adın Yolculuktu, Islık Y., Mart 2014), 
10-    Veysel Çolak (İki Karanlık Arasında, Hayal Y., Ekim 2014).

Etkinlik Kara Güneş grubunun müzik dinletisi ve okunan şiirlerle sona erdi.

Haber: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU

unnamed-(1)(70).jpg

unnamed-(2)(41).jpg

adsiz-001.jpg

unnamed-(3)(18).jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim