• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Anadolu Meleği

Anadolu Meleği
80 yıl önce Istanbul'a göç eden atalarımın köyü Nimri'de kendine yeten bir ekolojik yapı yapmak, bu yapıyı da Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi olarak kullanılacak şekilde projelendirmekti.

2016 yılında Toprağın Kadınları Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma dalında dünya birinciliği ile proje hedefim:
80 yıl önce Istanbul'a göç eden atalarımın köyü Nimri'de kendine yeten bir ekolojik yapı yapmak, bu yapıyı da Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi olarak kullanılacak şekilde projelendirmekti.
Nimri yaşayan bir köy olmadığı ve kadın üretici bulunmadığı için, köyümüzün de bağlı olduğu ve 30 köyünün bulunduğu, ilk kez gittiğim, merkez ilce Keban (Elazığ) da bu yaz projeyi gerçekleştirmek üzere yola çıktım. Yakında Ekolojik Yapı bitmek üzere, açılışını gerçekleştireceğiz, hepiniz davetlisiniz.
Dünya ve Türkiye birinciliklerinden aldığım ödülün parasını da projeye aktararak kendi öz kaynaklarimla uygulamayi gerçekleştiriyorum. Il, ilce yerel yönetimler ve ticaret odası başkanından ekipman, araç, malzeme destekleri aldım. Diğer yandan yereldeki kadınlarla tanıştım, herkesle projeyi paylaştım, ilk-orta-lise-üniversite kız öğrencilerle farklı boyutlarda kadın girişimciliği ve ekolojik mimari üzerine seminerler verdim. Ilçe ve il bazında yerel yönetimle işbirliği içinde oldum. Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma, Sanat ve Kültür odaklı bir derneğin yönetim kuruluna davet edildim. Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi olarak kullanılacak Ekolojik Yapıda dönemsel olarak teksil ve yerel gıdaya yönelik üretimler, eğitimler planlıyoruz. Fırat Kalkınma Ajansı 26 Kasim'da projemizi örnek Sürdürülebilir Kalkınma projesi olarak birkaç farklı Kalkınma ile ziyaret edecekler. Aynı zamanda Ekolojik Yapı kırsaldaki kimliksiz kişiliksiz yapılaşmaya karşı, örnek modern bir ekolojik yapı olup yağmur suyunu hasat eden, duvarları nefes alan, yeşil çatılı, güneşten elektriğini alan gerçek bir Yeşil ve Ekolojik Yapıdır. Yaz mevsiminde ilçe merkezindeki kadınlar köylerine gittiği zaman Ekolojik Yapı bir ekoturizm örneği olarak kullanılacak, elde edilen gelir kız öğrencilere burs amaclı kaynak sağlayacaktır.
Kültür, sosyal yapı olarak atalarımın köyünden çok farklı, muhafazakar bir ortam olan Keban'da kadın daha çok evde. Sokakta çok az görebiliyorsunuz. Çok becerikliler, çalışkanlar ama bu enerji ekonomiye girmemiş durumda. Kadınlara ait bir mekan yoktu, olacak. Kadınlar ile birebir temasta, kahvaltı, düğün, sohbet içindeyiz. Projeyi çok sahiplendiler ve umut dolular, heyecanlılar. Bir ürün tasarladık. Keban Halk Eğitim merkezi hocalarının yürütücülüğünde üretilecek olan ürünler ilk üretimleri olacak. 
Yılbaşı hediyeleriniz için kendilerini desteklemek üzere alacağınız çantalar Keban'daki kadınları, doğu anadoludaki kadın girişimciliğini destekleyen sosyal bir hediye olacak. Hayalim süreci Kadın Kooperatifi haline sizlerin de desteğiyle taşımak. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim