• BIST 9551.63
  • Altın 2486.119
  • Dolar 32.5043
  • Euro 34.7936
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Amerikalılar Aslında Safranbolu’yu Örnek Almış

Amerikalılar Aslında Safranbolu’yu Örnek Almış
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Safranbolu ve Karabük'te büyük bir deprem ihtimalinin olmadığını ifade ederek, Kuzey Anadolu fay hattından etki alanına girebileceğini ifade etti.

Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Karabük AFAD Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma katılan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu Karabük ve Safranbolu gezilerinin ardından konuştu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Karabüklülerin her birinin onur duyacağı bir olayın olduğunu ifade ederek, " Karabük'ün geçmişine bakacak olursanız, 6000 yılına kadar belgelerde Karabük'te uygarlığın başladığını gösteriyor. Yani Karabük'ü en az 6 bin yazılı belgesi var. Yine Safranbolu evleri çok önemli bir örnektir deprem adına. Bu tür tarihi evler alındığında herkes Safranbolu Evleri gibi der. Örnek verecek olursak Adapazarı ve Düzce'de de o tür evler vardır, insanlar aldıklarında aynı Safranbolu Evleri gibi şekline konuşurlar, Safranbolu adı mutlaka geçer oralarda. Peki, kim yapmıştır o evleri. Onları bizim atalarımız yaptı. İşte Safranbolu evleri ilk deprem evleridir. Depremde ilk olarak evler X biçiminde çatlar. Safranbolulular ise X biçiminde ağaç kuşaklar atmışlardır. Dikey ve yatay ağaçlar koymuş. İşte bu deprem evi. Düzce depreminden sonra bir aileye ziyaret gittiğimde evin sapsağlam olduğunu gördüm. Bu da Safranbolu evi idi. İşte bu bir Türk buluşudur. Yani onur duymanız gerekir. Geçmiş yıllarda 3lü koalisyon döneminde karar çıkarıldı ve Amerika'ya bir heyet yollandı. Amerikalılar depreme dayanıklı evleri nasıl yapıyorlar diye. Ben o dönem defalarca dile getirdim. Neden Safranbolu'ya gidilmiyor diye. Safranbolu çok daha yakındı. Ve evleri ile önemli bir örnekti. Amerikalılar Safranbolu'da ahşap kullanılan yere çelik koydular. Yani Safranbolu'dan aldıklarını dünyaya satıyorlar" dedi.

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, "Safranbolu'yu oldukça gelişmiş ancak geçmişine de bağlı bir kent olduğunu deprem ile ilgili olarak ta uzaklardan bir ekti ya da ikinci kollardan bir etki olursa, bu da çok zor görünüyor. Yani Safranbolu'da fay tehlikesi yok diyebiliriz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim