• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Almanya'dan uçak korsanlarıyla mücadele

Almanya'dan uçak korsanlarıyla mücadele
Almanya'da hükümet, ülke içinde teröristler tarafından kaçırılan ve saldırı yapmak için kullanılabilecek uçaklara müdahale edilmesini kolaylaştırmak istiyor.

Spiegel dergisinin haberine göre, hükümet Almanya'da yıllardan beri güvenlik politikası kapsamında tartışma oluşturan konuyu çözmek ve ülke içinde teröristlerce kaçırılan uçaklara karşı savunmayı somut bir şekilde düzenlemek niyetinde.

Kaçırılan ve saldırı için kullanılabilecek uçaklara acil durumlarda müdahale yetkisinin Savunma Bakanı'na verilmesi yönünde anayasada düzenleme yapılmasının öngörüldüğü, İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan girişimin çeşitli bakanlıklarda görüşüldüğü bildirildi. 

Buna göre, bir saldırıyı önlemek için teröristler tarafından kaçırılan bir yolcu uçağının inmeye zorlanması için savaş uçaklarının kaldırılması kararının yalnızca Savunma Bakanı tarafından alınmasının öngörüldüğü, uçakta sadece teröristlerin bulunması durumunda ise tehlikeyi önlemek için son çare olarak uçağın düşürülmesinin de gündeme gelebileceği kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Günter Krings, Spiegel'e yaptığı açıklamada, acil bir tehlike durumunda karar vermek için sadece dakikalar bulunduğunu, bu durumda Bakanlar Kurulu'nun toplanmasının neredeyse imkansız olduğuna dikkati çekti.

Federal Anayasa Mahkemesi'nin acil durumlarda Savunma Bakanı'na tek başına karar alma yetkisinin verilmesini önerdiğine işaret eden Krings, anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi'nin gösterdiği "koruma boşluğunu" bu şekilde kapatmayı istediklerini kaydetti.

Alman Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında verdiği kararda, teröristlere karşı ülke içinde askeri müdahalenin sadece Alman hükümetinin ortak kararıyla mümkün olacağını ifade etmişti. Ancak mahkeme, tehlikenin görülmesi ve saldırının düzenlenmesi ile Bakanlar Kurulu'nu toplanması arasındaki zamanın uzun olabileceğinden dolayı uygulamada, kaçırılan uçaklara karşı savaş uçaklarının kaldırılmasının hemen hemen imkansız olduğunu belirtmiş, burada anayasada bir boşluk olduğuna dikkat çekmişti.

Alman hükümeti, anayasanın 35. maddesinde yapacağı değişiklikle bu boşluğu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

www.ulasimonline.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim