• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Almanya'da anaokulu saatlerinin esnetilmesi beklenenin çok üzerinde talep gördü

Almanya'da anaokulu saatlerinin esnetilmesi beklenenin çok üzerinde talep gördü
Almanya'da aile ile iş hayatını birlikte götürmekte zorlanan çok sayıda anne-baba var.

Almanya'da aile ile iş hayatını birlikte götürmekte zorlanan çok sayıda anne-baba var. Özellikle sağlık ve güvenlik gibi branşlarda çalışanlar, akşam ve geceleri, hatta hafta sonları çocuklarını güvenecekleri bir yere bırakamamaktan şikâyetçi. Birçok ailenin, özellikle de çocuklarını yalnız yetiştiren kadınların bu yüzden kısa süreli işlerde çalışması ise fakirliği veya sosyal yardımla geçinmeyi beraberinde getiriyor.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig ve Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles, bu problemin önüne geçmek için geliştirilen "KitaPlus" adlı programı tanıttı. Program, saat 8.00 ila 16.00 arasında verilen anaokulu hizmetlerinin bu saatlerin dışında da verilmesini öngörüyor. Berlin'deki Vivantes hastanesindeki Jowo-Kita gGmbH'de gerçekleşen programda konuşan bakanlar 2018 yılına kadar anne-babalara bu imkânı sunan anaokulları için 100 milyon Euro ayırdıklarını söyledi. Anaokulları bu yatırım sayesinde her yıl için 200 bin Euro'ya kadar teşvik alabilecek.

Bebek veya çocuk bakıcılarına yönelik teşvik ise her yıl için 15 bin Euro'ya kadar mümkün olacak. Özellikle Bavyera, Baden-Württemberg ve Kuzey Ren-Vestfalya'dan şimdiye kadar bu teşviki almak için 561 başvuru yapılmış. Talebin oldukça yüksek olduğunu belirten Schwesig, 100 milyon Euro ile 300 başvuruya cevap verebileceklerini, bundan sonrasının ise Federal Hükümet'e düştüğünü söyledi. Schwesig'e göre teşvikin artması, mümkünse iki katına çıkarılması gerekiyor. Bakan, "Beklediğimden fazla talep oldu" diyor.

Bu imkândan Vivantes Hastanesi ile Jowo-Kita gGmbH adlı anaokulu da faydalanmış. Bu sayede Vivantes Hastanesi'nde çalışan doktor, bakıcı, ebe ve çocuk sahibi diğer görevliler 05.30 ila 20.30 arasında çocuklarını kliniğin hemen yanı başındaki anaokuluna bırakabilecekler. Jowo-Kita gGmbH yöneticisi Susanne Çokgüngör ise, programın anne-babaların çocuklarını teslim ettiklerinde ve teslim aldıklarında stres yaşamamaları açısından çok yararlı olduğu görüşünde.

Bununla birlikte "KitaPlus" programını çocukları ailelerinden uzun süre ayrı bıraktığı için eleştirenler de var. Bakan Schwesig ise, programın çocuklara daha uzun süre bakım hizmeti vermeyi amaçlamadığını, asıl amacın farklı zamanlarda aynı sürede bakım hizmeti verilmesi olduğunu söylüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim