• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Almanya'da 670 bin sığınmacının başvurusu sonuçlandırılmadı

Almanya'da 670 bin sığınmacının başvurusu sonuçlandırılmadı
Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre Almanya'ya gelen 1 milyondan fazla göçmenden 400 bini hâl iltica başvurusu sırası bekliyor.

Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin (BAMF) verilerine göre Almanya'ya gelen 1 milyondan fazla göçmenden 400 bini hâl iltica başvurusu sırası bekliyor. 670 bin göçmenin ise iltica başvurusu sonuçlandırılamadı.

Mülteci krizi ile başa çıkmaya çalışan Almanya'da yaklaşık 1 milyon göçmenden hala 400 bini sığınma hakkı için başvuru yapamadığı belirlendi. Tehlikeli ve çileli bir yolculuktan sonra Almanya'ya gelen göçmenler, haftalarca kayıt ve iltica başvurusu sırası beklemek zorunda kalıyor.

"İnsanların haftalarca kayıt sırası beklemesi kabul edilemez. Bu güzel bir durum değil. Hukuk devletine zarar veriyor. Sürenin bu kadar uzun olması hem uyum hem de çalışma piyasası için kabul edilemez." diyen BAMF Başkanı Frank- Jürgen Weise, 2016 yılında istihdam edecekleri personel ve İltica Yasası'ndaki değişiklikle sürecin hızlanacağını söyledi. BAMF'in geçtiğimiz yıl yaklaşık 280 bin başvuruyu karara bağlandığını, 670 bin iltica başvurusu işlemlerinin devam ettiğini ve 400 bin insanın ise hala başvuru yapamadığını söyleyen BAMF Başkanı, 2016'da iltica başvurularının 1 milyonu geçebileceğini dile getirdi.

Federal hükümetin hazırladığı iltica paketiyle birlikte artık Almanya'ya gelen göçmenlere sınırı geçtikleri andan itibaren kimlik bilgileri ve parmak izleri alınarak "Ankunftsnachweis" olarak adlandırılan kimlik kartları verilecek. Merkezi olarak kayıt altına alınacağı kimlik kartları bilgilerine Almanya'nın her yerinden ulaşılabilecek. "Kimlik kartı sistemiyle Almanya'ya kim geldi ve nerede bunu bileceğiz. Herkes kayıt altında olacak. Önce sınırda gelenlere verilmeye başlanacak sonrada Almanya'da bulunan göçmenlere.

Kimlik kartı olmayanlara hizmet ve maddi yardım verilmeyecek" diyen Weise, 2016 yılında hedeflerinin iltica başvurularını sonuçlandırma süresini üç aya indirmek olduğu bilgisini verdi.

20 ADET KABUL MERKEZİ (ANKUNFTZENTRUM) AÇILACAK

Göçmenlerin iltica başvuru sürecini kolaylaştırmak isteyen BAMF, Almanya genelinde 20 adet yeni kabul merkezi açacak. Heidelberg ve Bamberg'de pilot proje olarak denen kabul merkezlerinde mülteciler için tercüman, sağlık kontrolü için doktor ve iltica başvurusu yapabileceği birim yer alıyor. BAMF, böylece göçmenlerin işlemlerini tek çatı altında gerçekleştirecek.

ÇALIŞAN SAYISI 6 BİN 300'E YÜKSELECEK

İltica başvurularını hızlandırmak için personel sayısını artıran BAMF'in bu yıl ortasına kadar 6 bin 300 çalışana ulaşması bekleniyor. 2015'te 360 olan başvuruları değerlendirip karar verecek personel sayısı ise 1700'e yükselecek. 2016'da 1 milyon başvuruyu değerlendirmek zorunda kalacaklarını söyleyen BAMF Başkanı Weise, günde yaklaşık 6 bin kişi hakkında karar vermek zorunda kalacaklarını söyledi. Bu rakam 2015'ın başlarında günlük 600 kişi, yıl sonunda ise 2 bin kişi olarak gerçekleşmişti.

İKİ YILDA 10 BİN GENÇ GÖÇMEN MESLEK EĞİTİMİNE YÖNLENDİRİLECEK

Öte yandan Federal Eğitim Bakanlığı,Federal İş Kurumu ve Zanatkaarlar Odaları Birliği ortaklaşa hayata geçirdikleri proje ile 2018 Nisan ayına kadar yaklaşık 10 bin genç göçmeni meslek eğitim piyasasına yönlendirecekler. Federal Eğitim Bakanlığı'nın 20 milyon Euro ile desteklediği projede, genç mültecilere meslek eğitiminin önemi anlatılacak. Birçok gencin hemen para kazanmayı düşündüğünü söyleyen Federal İş Ajansı Başkanı Frank- Jürgen Weise, "Fakat biz onlara uzun vadede meslek eğitiminin daha avantajlı olduğunu anlatacağız." dedi.

Projeyi Başkent Berlin'de kamuoyuna tanıtan Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, Almanya'ya gelen mültecilerin yarısının 25 yaş altında olduğuna dikkati çekerek, "Bunların büyük çoğunluğunun Almanya'da kalma perspektifi var. Uyum ancak bunları meslek eğitimine kazandırıp desteklersek başarılı olur." ifadelerini kullandı. Genç mültecileri meslek eğitimi öğrencisi bulamayan özellikle Doğu Eyaletleri'ne yönlendirme gibi hedeflerinin olmadığını söyleyen Bakan Wanka, kimsenin bir yere gitmesi için zorlama olmayacağını vurguladı.

Mültecilerde meslek eğitimi isteğin yüksek olduğunu söyleyen Zanaatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer, genç göçmenleri el zanaatları işletmelerine yönlendirerek meslek eğitimi şansı vermek istediklerini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim