• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Almanya Türkiye'yi rakip görüyor

Almanya Türkiye'yi rakip görüyor
Almanya hükümetince bugün kabul edilen ve Afrika'ya yönelik yeni açılım öngören strateji belgesinde, Afrika'da Çin, Hindistan ve Türkiye'nin rakip olarak görüldüğü belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla hazırlanan "Almanya'nın Afrika Politikasının İlkeleri" başlıklı strateji belgesi bugün toplanan Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi.

Afrika'ya yönelik yeni hedeflerin belirlendiği 15 sayfalık strateji belgesinde, Almanya'nın 55 Afrika ülkesiyle ekonomi, kültür, siyaset ve güvenlik alanlarında ilişkilerini güçlendirmesi, bu ülkelerin siyasi ve ekonomik sorunlarını aşmalarına destek olması, askeri ihtilafların çözümü için daha güçlü katkı sağlanması öngörülüyor.

Afrika'nın "geleceğin kıtası" olarak nitelendirildiği strateji belgesinde, genç ve yaratıcı nüfusu, zengin yer altı kaynakları, gelişen orta sınıfı ile Afrika'nın çok büyük bir potansiyele sahip olduğu ancak mevcut ihtilaflar nedeniyle Afrika'nın birçok riski de barındırdığı kaydediliyor.
Strateji belgesinde Afrika'daki askeri çatışmaların önceden önlenebilmesi  en önemli hedefler arasında gösteriliyor. Almanya'nın bu amaçla Afrikalı partner ülkelere askeri eğitim, rehberlik konularında daha güçlü destek vereceği belirtilirken, güvenlik ve istikrar operasyonlarında asıl sorumluluğun Afrika ülkelerinde olması gerektiği vurgulanıyor.
Belgede, Afrikalıların öncülüğünde kıtada barış ve güvenlik çabalarının desteklenmesi, demokratikleşme ve hukuk devletini güçlendirecek istikrarlı kurumların oluşturulması, sürdürülebilir ekonomik büyüme, küresel sorunların ele alınmasında Afrikalı partnerlerle yoğun siyasi diyalog gibi başlıklar sıralanıyor.

"Almanya'nın Afrika Politikasının İlkeleri" başlıklı strateji belgesinde, Almanya'nın Afrika'ya yönelik politikalarında Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde adımlar atacağı, Birleşmiş Milletler'in (BM)  faaliyetleri ile de uyum içinde olacağı vurgulanıyor

Almanya'nın rakipleri

Strateji belgesinde, Afrika'nın büyüyen pazarlarının Alman ekonomisi için, yüksek nitelikli Alman ürünleri ve büyük teknolojik deneyime sahip Alman firmaları için büyük fırsatlar sunduğuna kaydediliyor. Almanya'nın Afrika piyasalarında en önemli rakipleri olarak da Çin, Hindistan, Türkiye, Brezilya, Japonya ve ABD sıralanıyor.

Belgede, özellikle Çin'in Afrika'da zengin yer altı kaynaklarını ve tarım alanlarını işletme konusunda büyük ve uzun dönemli yatırımlarına dikkat çekilirken, "Avrupa'nın Afrika'daki güvenilirliğini ve etkisini daha da güçlendirmek stratejik çıkarlarımızın gereğidir" ifadesine yer verildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim