• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Alman silah firmalarına operasyon

Alman silah firmalarına bu hafta polis tarafından baskın yapıldı, iki şirket Yunanistan'a yapılan denizaltı satışlarında rüşvet vermekle suçlanıyor.
Alman silah üreticisi Rheinmetall'in yan kuruluşu 'Defence Electronics'in Bremen'deki, 'Atlas Elektronik' firmasının da Wedel'deki büroları polis ve savcılık görevlileri tarafından basılarak arandı. Bremen Başsavcılığı her iki şirketi de denizaltı satışlarında Yunan resmi yetkililerine rüşvet vermekle ve vergi kaçırmakla suçluyor. Başsavcılığın verdiği bilgiye göre, denizaltı donanımı yapan her iki şirket de 9'ar milyon Avro rüşvet verdiler.
 
Rheinmetall'e bağlı Defence sözcüsü 'Süddeutsche Zeitung' gazetesine verdiği demeçte suçlamaları kabul etmeyerek, hiçbir dayanağının bulunmadığını söyledi. EADS ve Thyssen, ortak yan kuruluşları Atlas Elektronik'in bürolarının Salı günü arandığını onayladılar. Gemi ve denizaltı donanımında en büyük şirketlerden biri olan Atlas, 2006 yılına kadar İngiliz silah holdingi BAE'ye aitti. Rüşvet ödemelerinin uzun bir süre önce yapıldığı bildirildi.
 
Atlas Elektronik, daha önce kendi içlerinde yaptığı incelemelerde rüşvet zannı bulunduğunu ve 2007'de bir ingiliz şirketine yapılan ödemelerin durdurulduğunu, bu şirketin de bir Yunan şirketine bağlı olduğunu bildirdi.
Rheinmetall'e bağlı Defence hakkındaki rüşvet zannı ise 2012'de yapılan mali kontrol sonrası ortaya çıkmış.
 
YUNANİSTAN'A RÜŞVET OLAYI YENİ DEĞİL
Alman silah şirketlerinin daha önce de Yunan yetkililere rüşvet verdikleri tesbit edilmişti. 2011'de Essen'deki Ferrostaal şirketinin iki eski menejeri Yunan alıcılara rüşvet verdiklerinden dolayı hapis cezası almış ve tecil edilmişti. Alman menejerler Yunanistan'a, Thyssen-Krup tarafından yapılan denizaltıları satabilmek için rüşvet vermişlerdi. Rüşvet suçundan dolayı, Ferrostaal şirketi de 149 milyon Avro para cezasına çarptırılmıştı.
 
'Süddeutsche Zeitung' haberinde, Bremen Başsavcılığı kaynak gösterilerek verilen bilgiye göre Atlas Elektronik ve Rheinmetall'e Defence Electronics tarafından da aynı denizaltıların satışı için rüşvetler verilmiş.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim