• BIST 9524.59
  • Altın 2489.209
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.7215
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Alman liderler hoşgörü mitinginde

Alman liderler hoşgörü mitinginde
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve bazı bakanlar Almanya'daki Müslüman toplumunun başkent Berlin'de düzenlediği 'hoşgörü mitingi'ne katıldı.

Gösteriyi düzenleyenler etkinliğin Paris saldırılarını kınama ve mağdurlarla dayanışma amacıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor. Ayrıca İslam karşıtı bir grup olan Pegida'nın (Batı'nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar) eylemlerine de karşı çıkmayı hedeflediklerini söylüyorlar. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Pegida'nın Dresden kentindeki son eylemine 25 binden fazla kişi katılmıştı. Pazartesi günü Almanya'nın çeşitli kentlerinde kitlesel Pegida karşıtı gösteriler düzenlendi. 

CUMHURBAŞKANI GAUCK KALABALIĞA HİTAP ETTİ 

Berlin'deki Branderburg Kapısı'nın önünde toplanan kalabalığa hitap eden Cumhurbaşkanı Gauck "Hepimiz Almanyayız" dedi. Gauck, "Almanya, göç yoluyla dini, kültürel ve zihinsel olarak daha çeşitlilik içeren bir yer haline geldi. Çeşitlilik ülkemizi başarılı, ilgi çekici ve hoş yaptı" dedi. Etkinlik Alman televizyonlarından 'Almanya Charlie'dir' başlıklı bir özel yayınla aktarıldı. Farklı politik partilerin üst düzey yöneticileri etkinlikte hazır bulundu. Hıristiyan liderler ile Almanya'nın Merkezi Yahudi Konseyi temsilcileri de gösteriye katıldı. Almanya Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, "Teröristler kazanmadı ve teröristler kazanmayacak" diye konuştu. Mazyek, "Bugün hepimiz Fransız halkıyla dayanışmamızı ifade etmek istiyoruz. Bugün Fransız halkı ve dünya çapında birçok insanla birlikte 'Je Suis Charlie' diyoruz" dedi. Merkezi Yahudi Konseyi Başkan Yardımcısı Abraham Lehrer ise konuşmasında, Paris'teki saldırıyı kınadıktan sonra "tüm Müslümanlardan şüphe etmenin ya da İslam'ı kötülemenin yanlış olduğunu" söyledi ve camilere saldırılar gibi eylemleri kınadı.

'TERÖRİZM:  BİZİM ADIMIZ DEĞİL 

Türkiye kökenli toplumun örgütlerinin de çağrıcıları arasında yer aldığı gösteriye çağrı posterlerinde de "Birlik olalım. Yüzümüzü gösterelim. Biz Müslümanlar diyoruz ki: Birbirimiz için omuz omuza duralım. Terör bizim adımıza konuşmasın" sloganları yer alıyor. Konuşmacılar arasında yer almayan Başbakan Angela Merkel ülkedeki dört milyonluk Müslüman nüfusa, Paris'teki saldırıyı hızlı ve net bir şekilde kınadığı için teşekkür etti. Merkel Pazartesi günü İslam'ın Almanya'nın bir parçası olduğunu söylemiş ve ülkede nefrete, ırkçılığa ve radikalizme yer olmadığını belirtmişti. Merkel, Paris saldırısı mağdurlarını anmak için Alman parlamentosunda düzenlenecek oturumda konuşacak. Bununla birlikte Leipzig'de yapılan Peigda karşıtı gösteriye 30 bin kişi katıldı. Münih ve Hanover'de de benzer gösteriler düzenlendi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim