• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

AKP ve kayyumlardan çıkan belediyeler borç batağında

AKP ve kayyumlardan çıkan belediyeler borç batağında
AKP ve kayyumların elinden çıkan belediyeler borç batağında yüzerken, yeni seçilen belediye başkanları duruma tepkili.

AKP ve kayyumların elinden çıkan belediyeler borç batağında yüzerken, yeni seçilen belediye başkanları duruma tepkili. Cizre'nin HDP'li eş başkanı Zırığ, “ortada bir talan politikası ve kendilerinden sonra belediyeyi iş yapamaz hale getirme düşüncesi var” dedi.

Kayyum atanan ve AKP’nin kaybettiği belediyelerden kalan borç miktarları dudak uçuklatırken, yeni seçilen belediye başkanları duruma tepki gösterdi.

Kayyum tarafından yönetilen Şırnak’ın Cizre Belediyesi’nin 220 milyon TL borcu olduğu belirtilirken, CHP’ye geçen Kırşehir Belediyesi’nin de 462 milyon TL borcu olduğu ortaya çıktı. Öte yandan İzmir’in Selçuk ilçesi Belediye Başkanlığı’nı AKP’nin elinden alan CHP’li Filiz Ceritoğlu Sengel de mazbatasını aldıktan bir gün sonra alacaklıların kapıya dayandığını söyledi.

Cizre’de belediye başkanlığını kazanan HDP’li Mehmet Zırığ, belediyeyi, kayyum Faik Arıcan’dan 220 milyon 793 bin TL borçla devraldı. Kayyum yönetiminde oluşturulan 4 kişilik ‘Belediye Meclisi’ kararına dayandırılarak, Mal Müdürlüğü, Emniyet ve Kaymakamlığın da ihtiyaçlarının belediye bütçesinden karşılandığı iddia edildi.

BELEDİYELER İŞLEVSİZLEŞTİRİLİYOR 

BirGün’e konuşan HDP’li Mehmet Zırığ, “ortada bir talan politikası ve kendilerinden sonra belediyeyi iş yapamaz hale getirme düşüncesi var” dedi.

Zırığ, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Biz açıkçası bize talan bırakacakları duyumunu alıyorduk. Ama nasıl bir talan olacağını bilemediğimiz için devraldıktan sonra şoka uğradık. Hangi amaçla neye dayanarak hareket edilmiş bunu çözmek zor. 220 milyon liralık bir borçla bırakılmış. 120 bin nüfuslu bir ilçenin 7 milyonluk bütçesini çok aşan bu borçlanmayla bırakmak adeta belediyeyi hizmet veremez hale getirmektir. Bununla da yetinmeyip üzerinde var olan bütün taşınmaz malların başka kurumlara devredilmesi bizleri ayrıca düşündürüyor. Bunların amacı belediyeyi iş yapamaz hale getirmektir. Anayasa’nın vermiş olduğu yerel yönetim maddesi işlevsiz hale gelmiştir. Burada bir görevi kötüye kullanma, bir çeşit talan politikası vardır.”

HACZE GELEBİLİRLER

Selçuk Belediye Başkanı Sengel ise, geçen perşembe günü mazbatasını aldığını, uma günü üç adet mal bildiriminin önüne geldiğini söyledi. Sengel, “800 bin TL olduğu sanılan borcun aslında 1,5 milyon olup sadece faizlerinin ödendiğini öğrendim ve bir gün önce de fiili haciz tehdidi altındaydık. İki gün içerisinde belediyeye hacze gelebilirler” dedi.

Kırşehir’in yeni Belediye Başkanı CHP’li Selahattin Ekincioğlu da belediyenin AKP’nin yönetimde olduğu önceki döneme ait borçları açıklamak üzere mali tablo hazırlattı. Buna göre 153 bin nüfuslu Kırşehir Belediyesinin toplam borcunun 462 milyon 70 bin 64 lira olduğu ortaya çıktı. Ekicioğlu, gelir ve gider tablosunu düzenli olarak kamu oyuna paylaşılacağını vaat etti.

Dersim’in yeni Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu da bir süre önce kayyum atanmış olan belediyeyi 68 milyon 350 bin TL’lik borçla devraldığını açıklamıştı.

Ayrıca Siirt Belediyesi’ne atanan kayyum Ceyhun Dilşad Taşkın’ın hem kendisine hem de özel kalemi için yaptığı iki ayrı odaya 58 bin lira maliyetle kurşun geçirmez cam taktığı ortaya çıktı.

Kaynak: Birgün

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim