• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Akıllı cepte rekabet kızıştı

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de 2013'ün ilk yarısında toplam 4 milyon 465 bin 243 adet cep telefonu satışı yapıldı.
Satılan cep telefonlarının yüzde 74'lük kısmını akıllı telefonlar oluştururken, aynı ürün cep telefonu pazarının cirosal büyüklüğünde ise yüzde 92'lik paya sahip. 49 markanın toplam 750 adet farklı model ile kıyasıya rekabet ettiği akıllı telefon pazarında, cihaz fiyatları ise 108 TL ile 3 bin 717 TL arasında değişiyor. Satılan akıllı telefonların yüzde 69'unda Android işletim sistemi bulunurken, satılan cihazların yüzde 97'si dokunmatik ekran özelliğine sahip.
 
HER KESEYE UYGUN OLMASI PAZARI BÜYÜTTÜ
 
OPR Araştırma Hizmetleri verileri akıllı cihazların cep telefonu pazarının önemli bir kısmını elinde bulundurduğunu ortaya çıkardı. Bu yılık ilk yarısında toplam 3 milyon 292 bin 25 adet akıllı cihazın son kullanıcıya ulaştığı belirlenirken, gerek ürün fiyat yelpazesinin genişliği gerekse de GSM operatörlerinin pazarlama uygulamalarının akıllı telefon pazarının büyümesine katkı sağladığı bildirildi. Araştırmada ayrıca her keseye uygun akıllı telefon alternatifinin sunulmasının akıllı telefon pazarının büyümesini hızlandırdığı ifade edilirken, GSM operatörlerinin 2012 yılının son çeyreğinden itibaren pazarlama uygulamaları içerisinde akıllı telefonlara yer vermesinin bu kategorinin yukarı doğru ivme kazanmasına neden olduğu vurgulandı.
 
400 – 600 TL BANDINDA 5 MARKA YARIŞIYOR
 
Belirtilen dönemde satışı gerçekleşmiş olan akıllı telefonların yüzde 12'sinin operatörlerin kendi markalarından oluştuğu belirtilen araştırmada, lansman dönemlerinde en çok satılan modellerin "Operatör" markalı cihazlar olduğuna vurgu yapıldı. Araştırmaya göre; en çok 400 - 600 TL fiyat aralığında yer alan akıllı telefonların satışı gerçekleşirken, bu aralıktaki satışların toplam satış içerisindeki payının yüzde 25 olduğuna dikkat çekildi. Diğer tüm fiyat bantlarında en fazla 3 marka rekabet ederken, 400 - 600 TL fiyat bandında 5 farklı markanın rekabet ettiği tespit edildi.
 
SATIŞLARIN GALİBİ OPERATÖR BAYİLERİ
 
Operatör bayilerinin cep telefonu satışlarında önemli bir katkısı olduğuna dikkat çekilen araştırmada, kıyasıya rekabetin yaşandığı akıllı telefon pazarında 3 GSM operatörünün cep telefonu satışlarının toplam pazarın yüzde 44'ünü oluşturduğu gözlendi. Araştırma sonuçlarına göre ayrıca, toplam satışların yüzde 32'lik kısmını karma bayiler, yüzde 24'lük kısmını ise operatör kanalı dışında kalan "modern perakende" kanalı olan hiper-süper marketler ve sanal market oyuncuları oluşturuyor. Satılan akıllı telefonların yüzde 69'unun Android işletim sisteminden oluştuğunu belirleyen araştırmada, pazarda toplam 20 markanın bu işletim sistemini kullandığını ortaya çıkardı. Araştırmada ayrıca, satılan akıllı telefonların yüzde 97'sinin dokunmatik ekran özelliğine sahip olduğu belirledi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim