• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Akıllı baston kullanıcıyla buluştu

Akıllı baston kullanıcıyla buluştu
Akıllı baston WeWALK, görme engelli kullanıcılarla buluştu. Google Haritalar ve Alexa sesli asistanla entegre çalışan akıllı baston, birçok teknolojik...

Akıllı baston WeWALK, görme engelli kullanıcılarla buluştu. Google Haritalar ve Alexa sesli asistanla entegre çalışan akıllı baston, birçok teknolojik yenilik sunuyor.

YGA (Young Guru Academy) ve Vestel mühendisleri tarafından tasarlanan akıllı baston WeWALK'un endüstriyel tasarımının altında Mete Mordağ imzası bulunuyor. Engel algılama, telefon entegrasyonu gibi devrimsel özelliklere sahip WeWALK, Mayıs ayında görme engelli kullanıcılarla buluştu. Amerika'nın inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerinden biri olan Edison Altın Ödülü'ne sahip olan WeWALK, estetik ve ergonomik tasarımıyla da öne çıkıyor. Google Haritalar ve Alexa sesli asistanla entegre çalışan akıllı baston WeWALK, birçok teknolojik yenilik sunuyor. USB girişinden şarj edilebilen batarya, engelleri algılayan ultrasonik sensor, titreşimli uyarı motorlarının yanında, dokunmatik yüzeyi ve bluetooth bağlantısı sayesinde görme engellilerin telefonlarını ellerine almadan kullanabilmesini sağlıyor.

"Tasarım, akılcı çözümler üretme sanatıdır"

Tasarımın; gelişimi, katma değeri ve sunduğu yenilikler ile toplumu ileri taşımayı hedeflediğinin altını çizen tasarımcı Mete Mordağ, "WeWALK tasarımı, YGA görme engelli danışmanlık grubunun sağladığı kriter ve geri bildirimlerin çizgilere dökülmüş halidir. Grubun çalışmalarını izlemek ve onları yakından tanımak benim için büyük bir ayrıcalıktı. Uyulması gereken birçok teknik kriterin yanında, mükemmel ergonomi, anlaşılır olması ve kullanıcısına güven vermesi tasarımın ana hedefleriydi. WeWALK ile görme engellilerin çok uzun zamandır alışık olduğu bir objeyi yeniden yorumluyoruz ve bu özel projede iyi tasarıma ulaşmak için kalemden çok silgiyi kullandığımızı söyleyebilirim. Tasarım sürecinin en meydan okuyan kısmı gereksiz detaylardan kurtulmak ve WeWALK'u mümkün olabilecek en yalın haline dönüştürmeye çalışmaktı" dedi.

Endüstriyel tasarımın, sadece estetik, butik veya moda ürünler sunan bir uzmanlık alanı olmadığını belirten Mordağ, tasarımın etrafımızdaki problemlere akılcı çözümler üretme sanatı olduğunu belirtiyor. Tasarım, pazara sadece kozmetik ürünler kazandırmaktan ziyade yeni çözümler geliştiren, sosyal yaşamı ileri götüren fikirleri hayata geçiren bir dal ve WeWALK da bu yaklaşımın en gözde eserlerinden biri. Böyle bir projede daha önce el atılmamış bir sorunu geometri, fizik ve malzeme üzerinden çözmeye çalışıyorsunuz. Doğru çözümlere ulaştığınızda ise sonucun taşıdığı o şaşırtıcı güzellik tasarımınızın en güzel süsü oluyor" diye konuştu.

Sosyal faydaya odaklanan bu proje içerisinde yer almanın kendisi için büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Mete Mordağ, "YGA'nın hayalgücünü WeWALK'un çizgilerine dönüştürürken her tasarımda olduğu gibi çıkış noktam yine "Rasyonel Sanat'tı. İyi bir üründeki her kıvrımın, bağlantının, ölçünün çok net sebepleri vardır. Bir obje iyi veya kötü görünmekten ziyade doğru veya yanlış görünür. Ergonomik olmayan bir sandalye veya kalem iyi görünemez, gereğinden büyük tasarlanmış bir bağlantı parçası görsel açıdan da rahatsız edicidir. Çizilen veya silinen her çizgi, tasarımı daha verimli kılmak içindir. Evrimleşme sürecinin milyonlarca kullandığı tasarım yöntemi de tam olarak budur" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim