• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ahmet Davutoğlu'dan çarpıcı açıklama: Başkanlık sistemi siyasi kurumları zayıflattı

Ahmet Davutoğlu'dan çarpıcı açıklama: Başkanlık sistemi siyasi kurumları zayıflattı
Yeni parti kuracağı konuşulan Eski Başbakan Davutoğlu, Financial Times'a konuştu.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Financial Times'tan Laura Pitel'e verdiği röportajda "AK Parti bir zamanlar adalet, özgürlük, düşünce ve ifade özgürlüğüne değer verirdi. Ancak son üç yılda gözlemlediğim kadarıyla hayatımız boyunca saygı duyduğumuz bu temel değerler göz ardı ediliyor" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, başkanlık sistemini de eleştirerek Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elindeki gücün Türkiye'nin "temel yapılarına zarar verdiğini" ve ülkedeki "siyasi kurumların zayıflamakta olduğunu" dile getirdi.

"YENİ PARTİ İÇİN TAKVİM YOK"

Hâlâ bir AK Parti üyesi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, partide reform yapılması için bir "sorumluluk hissettiğini ancak "çok umutlu olmadığını" söyledi. Pitel, Davutoğlu'nun kuracağı konuşulan yeni parti için bir takvimin belirlenmediğini aktardı.

Pitel, eski başbakanın Türkiye'nin şu anki dış politikasının mimarı olmakla eleştirildiğini ve muhalefetteki bazı isimlerin Davutoğlu'nun başbakanlığı bıraktığı zaman insan hakları ile ifade özgürlüğüne sert engeller koyulmuş olduğunu söylediğini yazdı. Davutoğlu, kendisine yöneltilen eleştirilere "Ben birçok gazeteciyi korudum. Fikirlere ve entellektüel özgürlüğe saygı duyulması gerektiğini söyledim" diye cevap verdi.

"DEMİRTAŞ BEN İSTİFA ETTİKTEN SONRA TUTUKLANDI"

Edirne Cezaevi'nde yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında da konuşan Davutoğlu "Demirtaş ben istifa ettikten 6 ay sonra tutuklandı, bu benim sorumluluğum değil" dedi ve ekledi: "Bu yasal bir süreç, yapabileceğim bir şey yok."

Davutoğlu "Siyasetçiler dinamikleri takip etmek yerine onu değiştirmeli" dedi ve hedefinin Türkiye'de yeni bir siyasi iklim oluşturmak olduğunu söyledi. "İhtiyacımız olan açıklık, saydamlık, özgürlük ve korkmadan konuşabilme üzerine kurulmuş yeni bir psikoloji" diyen Davutoğlu "sesini ilk yükseltmeye karar verdiğinde" hiçbir ana akım medya organının kendisinin kanallara çıkmasına izin vermediği söylemini tekrarladı.

Davutoğlu, kendisini konuk eden Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki'nin Sputnik ile RS FM'deki programlarına son verildiğini hatırlattı. Davutoğlu, bilinçli olarak yozlaşma ve nepotizm hakkında bir tartışma başlatmayı hedeflediği söyleyerek "çünkü eski bir başbakan olarak ben korkarsam vatandaş konuşamaz" dedi. Davutoğlu konuşmasını "Konuşmak ve düşünmekten korkarsan bir çözüm bulunamaz" sözleriyle sonlandırdı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim