• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ahmet Davutoğlu: 'Koalisyona katılırız'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’de yaşananlara uluslararası toplumun sessiz kalmasının caydırıcılığına darbe vuracağını belirterek, ‘Biz her zaman Birleşmiş Milletler kararlarıyla, uluslararası toplumla birlikte hareket etmeyi önceliyoruz’ dedi.
Suriye'de yaşanan kimyasal katliamın ardından  uluslararası toplum, günlerdir Şam üzerinde baskı kurmuştu. Baskılar sonuç verdi ve Şam yönetimi, kimyasal saldırının gerçekleştiği Guta bölgesinde Birleşmiş Milletler heyetinin inceleme yapmasına izin verdi. Başından beri Esad’ın insanlık ve savaş suçu işlediğini; uluslararası toplumun bu duruma seyirci kalamayacağını savunan Türkiye, zaman zaman Kosova modelinin bir alternatif olabileceğini dillendirmişti. Türkiye’nin bundan sonraki dönemde Suriye konusunda tavrının ne olacağına dair Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan bazı başlıklar...
 
“Müeyyidesiz kalmamalı”
 
“Türkiye, başından beri komşusu olan Suriye’de Esad rejiminin katliamlarına uluslararası toplumun seyirci kalmaması gerektiğini savunuyor. Dünya böyle katliamlar yaşadı ve müeyyide uyguladı. Bu tür uygulamalara yönelen lider ve rejimlerin müeyyidesiz kalması, uluslararası toplumun caydırıcılığını ortadan kaldırır. Bu nedenle, insanlık ve savaş suçu işleyenlerin mutlaka cezalandırılması gerekir. Son olaylarda görüldüğü gibi çoluk çocuk demeden öldürücü gazlarla operasyonlar yapıyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in, uluslararası toplumun daha fazla seyirci kalmaması ve bu insanlık suçunu müeyyidesiz bırakmaması gerekir. Türkiye’nin başından beri izlediği tutum budur.”
 
“Koalisyona katılırız”
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin önceliğinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına dayalı olarak hareket etmek olduğundan söz ettikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı: “Suriye, orada bulunan Birleşmiş Milletler heyetinin kimyasal silah kullanılan Guta bölgesinde inceleme yapmasına daha yeni izin verdi. Türkiye olarak bu incelemenin sonucuna bakacağız. Bu incelemeden sonra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir müeyyide kararı alması gerekir. Biz her zaman Birleşmiş Milletler kararlarıyla, uluslararası toplumla birlikte hareket etmeyi önceliyoruz. Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden böyle bir karar çıkmazsa, o zaman bugünlerde de tartışıldığı gibi diğer seçenekler gündeme gelir. Şimdiden 36-37 ülke bu seçenekleri tartışıyor. Eğer bu süreç içinde Suriye’ye karşı bir koalisyon oluşursa, Türkiye de bu koalisyon içinde yer alır. Suriye’deki olaylardan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söylemeye bile gerek yok. Suriye’den mülteci akını hâlâ devam ediyor ve Türkiye kendi olanaklarıyla Suriye’den gelen bu mültecilerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Bu yükü tek başına üstleniyor. Ayrıca diğer birçok yönü itibarıyla da etkileniyor. Bu bakımdan böyle bir koalisyon içinde Türkiye de yer alır.”
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim