• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Afganistan barış görüşmeleri devam ederken, çatışmalarda kayıplar artıyor

Afganistan barış görüşmeleri devam ederken, çatışmalarda kayıplar artıyor
Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Afganistan barış görüşmeleri devam ederken orta ve güney Afganistan'da yaşanan çatışmalarda kayıpların...

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Afganistan barış görüşmeleri devam ederken orta ve güney Afganistan'da yaşanan çatışmalarda kayıpların arttığına dikkat çekti.

Yeni yılın ilk haftalarında Afganistan'ın kırsal bölgelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle çok sayıda sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Nüfusun üçte ikisine tekabül eden 17 milyon insan doğrudan çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşarken, yüzde 60'ı çocuk olan yaklaşık 6,3 milyon kişi insani yardımdan mahrum bulunuyor. 1.5 milyon insanın yerlerinden edildiği ülkede ayrıca 2,6 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

NRC tarafından yürütülen farklı araştırmalar, ankete katılan göçmenlerin neredeyse yarısının en son 2012'de yardım aldığını, 5 yıl sonra ise insanların sadece dörtte birinin dış destek aldığını gösterdi. 8 binden fazla insanın öldüğü ya da yaralandığı çatışmalarda, son on yılda en ölümcül yıllardan biri ise 2018 yılı oldu.

NRC, çatışmanın taraflarına insani erişimi güvence altına almalarını ve yardım gruplarının ulaşılması zor olan bölgelerde kalabilmesi ve yardımları iletebilmesi için güvence vermesi çağrısında bulundu. Hastanelere, okullara ve yardım çalışanlarına yapılan saldırılar, çok sayıda alanda insani çalışmaları felç etti. NRC, 2018'de bin 150 okulun saldırıya uğraması ya da işgal edilmesi ile eğitim alamayan çocuklara yarım milyon çocuğun eklenmesi nedeniyle okulları askerlerden arındırmaya çalışıyor. Bölgedeki hastane, okullar ve insani yardım görevlilerine yapılan saldırılar yardım çalışmalarını güçleştirdi.

"İnsanlar barış için derin özlemlerini dile getirdi"

Afganistan'ı ziyaret eden Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, "Dünyanın gözü barış görüşmelerine odaklanırken orta ve güney Afganistan'da hava saldırısı, çapraz ateş ve askeri saldırıdan kaçan sayısız Afgan kadın, erkek ve çocukla tanıştım. Afganistan savaşında son zamanlardaki en çok kayıp ancak birkaç insani yardım grubunun yardımda bulunabildiği ulaşılması zor alanlarda meydana geldi" dedi.

Egeland, "Çatışma bölgeleri Uruzgan ve Kandahar'da karşılaştığım tüm siviller nesiller süren anlamsız savaş yüzünden barış için derin özlemlerini dile getirdi. Kırsal kesimde çoğu yoksulluk içinde yaşayan Afgan halkı çatışmalarda cephe hattının on yıllar içinde değiştiğini gördü ve halk güvenlik, topraklarına geri dönebilme ve geçim kaynaklarını yeniden başlatmanın özlemi içinde. Aynı zamanda halk yabancı yardımın getirdiği ilerlemenin güvence altına alınması ve tamamlanmamış eğitim, sağlık ve kalkınma vaatlerinin yabancı güçler ayrılmaya hazırlanırken unutulmaması gerektiği konusunda isteklerini dile getirdi" dedi.

Egeland, "Kandahar'da tanıştığım Taliban saldırısında yaralanan 5 çocuk babası Nazullah artık yürüyemiyor. Nazullah, oğulları ve kızlarının eğitim almasını istiyor. İnsanların en büyük umudu çatışan taraflar arasında barışın ve savaşın artan kayıplarına karşı desteğin sağlanması. Hiç kimse 40 yıldır devam eden savaşa sırtını dönmemelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim