• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankeri, yükünü Suriye’ye boşalttı

‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankeri, yükünü Suriye’ye boşalttı
Cebelitarık’ta 4 Temmuz’da el konulduktan sonra 15 Ağustos’ta serbest bırakılan ‘Adrian Darya 1’ isimli İran tankerin yükünü Suriye’de bir limana boşalttığı öne sürüldü. Tankerin yükünü hangi limana boşalttığı konusunda bilgi verilmedi.

Cebelitarık Özerk Yönetimi tarafından 4 Temmuz’da Suriye’ye petrol taşıdığı gerekçe gösterilerek el konulan ve 15 Ağustos’ta Cebelitarık Yüksek Mahkemesi’nin serbest bırakılmasına karar verdiği ‘Adriana Darya 1’ isimli İran petrol tankerinin yükünü Suriye’de bir limana boşalttığı iddia edildi.

Ortadoğu’yu yakınen bilen bir kaynak, daha önce 2.5 milyon varil olarak bildirilen geminin yükünü Suriye’deki bir limana boşaltıldığını söyledi.

Tankerin yükünü hangi limana boşalttığı konusunda bilgi verilmedi.

Gemi, Pazartesi günü Kıbrıs ile Suriye arasında bulunan bölgede takip cihazını kapatmıştı.

Çarşamba günü Financial Times, ABD’nin “Adrian Darya 1”in Hintli Kaptanı Akhilesh Kumar’a tankeri ABD’nin ele geçirebileceği bir ülkeye yönlendirmesi karşılığında rüşvet teklif ettiğini yazmıştı.

TANKER KRİZİ

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da, Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı İran tankeri "Grace 1"i alıkoymuştu. İranlı yetkililer ise tankerin bırakılmasını aksi halde misillemede bulunacaklarını açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı petrol tankeri "Steno Impero"yu Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, İran tankerini 15 Ağustos'ta serbest bırakma kararı almış ancak ABD'deki Columbia Bölge Mahkemesi İran tankerine el koyma kararı çıkarmıştı.

İran, "Grace 1" serbest bırakıldıktan sonra kendi bayrağını çekmiş ve adını "Adrian Darya-1" olarak değiştirmişti.

Nasim Jafary - DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim