• BIST 8892.54
  • Altın 2241.078
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.126
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Adem Akçakaya: Önce iade-i itibar

Adem Akçakaya: Önce iade-i itibar
İstanbul Tabipler Odası Seçimlerine Adaylığını Koyan Hekim Hakları Dernek Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Adem Akçakaya yaklaşık 1 yıldır seçim çalışmalarını yürütüyor.

HEKİMLER NEDEN İTİBARI KAYBETTİ? HEKİMLERİN YENİDEN İTİBARLARINI KAZANMALARI ADINA ÖNERİLERİNİZ VE BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

Hekimler niye itibarını kaybetti öncelikle bunu irdelemek lazım. Bir dönem üst düzey beyaz yakalılar itibarlarını kaybetti. Toplumda gerçekten değer erozyonu var. Bunun haricinde belirli bir kesimde özellikle sağlıkta dönüşüm programlarının yoğunlaştığı dönemde siyasilerin yaklaşımları ana unsurlardan biridir. Hekimlerin erozyona uğramasının sebeplerinden biri de muayenehanelerin kapatılarak saygınlığını yitirmesidir. Hekimlerin organize olmasını sağlayacak kurumların olmaması durumu da maalesef göz önünde bir gerçektir. Bir itibar kaybı varsa eğer bunun sebebi de vardır. Değer aşınmasına yol açan faktörleri engellemek adına bir meslek örgütünün olması gerekmektedir. Hekimlerin meslek örgütü ya da organize olacağı yerlere baktığımız zaman sendikalar var. Diğer bağımsız dernekler, uzmanlık dernekleri hekim sorunlarıyla ilgilenmiyor. Birebir hekim haklarıyla ilgilenen çok az dernek arasından birisi de bizim kurduğumuz Hekim Hakları Platformu sorunları göz önünde bulundurarak kurduğumuz bir dernektir. Sağlık çalışanlarının haklarını savunabilecekleri tek yer meslek örgütleridir. 2004 yılından bu yana hekim haklarının sadece bir grubun tekelinde olmadığı global bir savunma aracı olarak Hekim Hakları Derneği’ni kurduk Siyasi dinamikler meslek örgütlenmesi açısından olumsuz bir durumdur. Meslek örgütü meslek örgütünün de haricinde uğraşımlarda bulunamaz, deontolojiktir ve meslek örgütü haklarını korumakla mükelleftir.

HEKİME ŞİDDETE HAYIR!

 Yaklaşımlarımızla ilgili olarak yapmış olduğumuz ankette ön plana çıkan durumlardan bir tanesi de sağlık çalışanlarına uygulanan sözlü ve fiziksel şiddet. Bir günde yaklaşık olarak 30 tane sağlık çalışanı şiddete maruz kalmaktadır. Yıpranma payını hükümet söz verdiği halde vermedi. 3600 kat sayısının düzeltilmesi vardı maalesef verilmedi. En çok emeği sömürülen meslek grubu hekimlerdir.

HEKİMLER TAVİZSİZ GELİYOR!

MALPRAKTİS DAVALARININ OLUŞUMU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

 Malpraktis davalarının arttığını görüyoruz. Amerika’da yapılan bir ameliyatta hekimin ortalama alacağı ücret 15 Bin dolar. Bunun 2/3’ü Hekime giden, 1/3’üde malzeme harcaması gibi düşünülebilir. Bu durum ülkemizde ise %80’i hastane harcamalarını kapsamaktadır. Bu yüzden performans sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması ve düzenlenmesi gerekmektedir. Hekimlerin sabit maaşları çok düşük düzeyde verilmektedir. Sistemin değiştirilip sabit ödeneğe geçirilmesi gerekiyor. Yeni mezun sağlık çalışan sahasında artık cerrahi branş tercih edilmesinin başlıca sebebi sabit maaş ödeneğinin uygulanmıyor olmasıdır. Malpraktis oluşumundaki sebeplerden bir tanesi de itibar kaybının yanında hastaların hekimlere olan güven problemidir. Bir hasta, hekimi birden fazla mecraya şikayet edebiliyor. Bu şikayetlerin tamamı değerlendiriliyor. Mahkeme sayısıyla birlikte verilen cezalar artmış durumdadır. Malpraktis davalarında verilmesi gereken ceza ne kadar alınıyorsa o oranda olması gerekir. Hekimlerin siyasi, bürokrasi, medyadaki itibarın geri alınması gerekmektedir. Yaptığımız çalışmaların karşılığının anayasal düzende değerlendirilmesinin karşılığını olumlu sonuç olarak %50 geri dönüşünü aldık. Çalıştay raporunu Sağlık Bakanlığına da sunarak ciddi anlamda katılımcı sağladık. Bu da ancak hekimlerin örgütlü bir hale gelmesi ile oluşacaktır. Muayenehanelerin yeniden açılması gerekmektedir. Bizim talebimiz her hekimin muayenehane açamaması durumunda kaldığımız emek sömürüsüne son verilmesidir.

7 DAKİKA DEĞİL, YETERLİ DAKİKA

HEKİMLERİN LEHİNE OLAN DÜZENLEMELER HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? 24 SAAT NÖBET SONRASI İZİNSİZ 8 SAAT ÇALIŞMAK NE KADAR ADİL?

Hekimlerin maruz kaldığı en önemli hususlardan biri de 24 saat nöbet sonrası izinsiz 8 saat daha çalışmak zorunda kalmasıdır. Öncelik verilmesi gereken hususlardan bir tanesi de hekim hasta muayene sürecinde muayene süresinin yaklaşık 7 dakika olmasıdır. Önemli olan 7 dakika değil yeterli dakikadır. Minimum muayene süresi 20 dakika olacak şekilde düzenlenmelidir.  Tüm bu sorunların çözümü için çok güçlü bir meslek odasına ihtiyaç vardır. Önceliğimiz mesleğimize sahip çıkabilmemiz. Herkes zorunlu üye olmalı ve güncel seçim sistemi değerlendirilmelidir. Aynı barolarda olduğu gibi zorunlu tabip odalarına üye olarak seçimlerde aktif davranılmalıdır.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 2003, BEYKENT HUKUK FAKÜLTESİ’İNDEN 2016 YILINDA MEZUN OLAN HUHUKÇU HEKİM AHMET ERÇEK

‘’Siyasi söylemle değil icraatla anılan bir tabip odası olacağız.

 Bizim hedefimiz muhalif odak veya yandaş odak değil meslektaşlarımızla birlikte itibarmızı yeniden kazanabileceğimiz yalnızca mesleki sorunlara odaklanarak çözümü noktasında irade ortaya çıkarılmasıdır .’’

MALPRAKTİS DAVALARINDA HEKİMLERİN YAŞADIĞI MAĞDURİYETLER NELERDİR?

 Hekimlerin maruz kalmış oldukları gerek tazminat davaları gerek ceza davaları artık çığırından çıkmaya ve hekimlerin bir ömür boyu kazandıkları para değerlerine ulaşmaya başladı. Hekimlere açılan tazminat davaları artık tehdit unsuru haline geldi. Hemen hemen her gün bir hekim hastası tarafından dava açılacağı tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Hekimler kasten taksirli girişimlerde bulunamayacak kadar ağır iş yükü altındadır. Hekimlerin bir ömür boyu kazanamayacağı parayı bir kişiye ödemesi hangi meslekle bağdaşabilir ki hekimlikle de bağdaştırılsın . Yaklaşık 10 senedir hiçbir cerrahi branş tercih edilir durumda değil. Girişimsel olmayan branşlara teveccüh çoğalmış durumdadır. Hekimleri bu tarz müeyyidelerle karşı karşıya bıraktıklarında alanında uzman hekimler ameliyatlardan kaçınmaya başlayacaktır. Gerek yasa yapıcı nezninde gerek İstanbul Tabip Odası nezninde biz Hasta Hakları Platformu olarak çözüm odaklı olmaya gayret edeceğiz . . Bizim hedefimiz mualif odak veya yandaş odak değil meslektaşlarımızla birlikte itibarmızı yeniden kazanabileceğimiz yalnızca mesleki sorunlara odaklanarak çözümü noktasında irade ortaya koymasıdır.

Türkiye'de ciddi hastalığı olan kişiler bu defansif tıp uygulamaları sebebiyle doktor bulamaz durumdalar. Peki bu böyle mi gidecek? İhtas edeceğimiz bu sistemde artık hakkını aramak isteyen hiçbir hekim, hukuk bürosu veya avukat arayışında olmayacaklar. Kurulan tabip odasında her türlü huhuki desteği göreceklerdir. Sağlık huhuku konusunda uzmanlaşmış bir tabipler odası kuracağız. Yasa yapıcı TBMM'indeki muhattaplarımıza da bu işin doğruluğu hususunda meslektaşlarımızla birlik içerisinde hak ve taleplerimizi ileteceğiz.

Hekimin kusuru veya yapmış olduğu komplikasyona bağlıdır. Ameliyatın sonunda hekimin kusuruna bağlı olarak veya olmaksızın çeşitli hatalar ortaya çıkabiliyor. Elbette kusur görmezden gelinsin demiyoruz. Fakat bu müeyyideler hekimin elini meslekten çekecek  kadar büyük yaptırım ve şiddette olmaması lazım. İnsanın en değerli varlığı olan sağlığı ilgili büyük işler yapan hekimlerin bu kadar üzerine gidilmesini doğru bulunamaz bir gerçekliğe ulaşmıştır.

Günde yaklaşık olarak 30 hasta sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor . Sonucunda ise hekim hasta arasında kişiselleştirilmesi gerekiyormuş gibi mahkeme de karşı karşıya bırakılıyor. Hekimler her geçen gün irtifa ve mevzi kaybediyor. Doğrudan kamu davası düzenlemesine gidilmesi gerekiyor. Doğrudan kamusal dava olarak düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ADINA DÜZENLENMİŞ BİR MESLEKİ SİGORTA DÜZENİ VAR MIDIR?

Mesleki sigortaların çözüme ulaştırılması adına da çözüm önerisi getirilmelidir. Sigorta şiketleriyle de minimal düzeyde çalışmalar yapacağız.  Mesleki sigorta yaptıran hekimin tüm riskini sigorta karşılamak zorundadır. Yapacağımız projelerimizden bir tanesi de sigorta firmalarıyla görüşüp tazminat tutarından bağımsız  olarak kapsayıcılığı genişletmek .  Meslektaşlarımız   mesleki zorunluluk sigortası yaptırıyorsa  ne kadar  tazminatla karşı karşıya olursa olsun bunun sigorta tarafından karşılanması gerektiği doğrultusunda adımlar atacağız. Amacımız mesleğimizi eski saygın günlerine kavuşturmak ve meslektaşlarımızın sırtındaki yükleri hafifletecek adımlar atmaktır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim