• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Aday Sürücülük Dönemi Öncesi Son Direksiyon Sınavları Yapıldı

Aday Sürücülük Dönemi Öncesi Son Direksiyon Sınavları Yapıldı
ANKARA (İHA) – Başkent Ankara'da "Aday Sürücülük" dönemi öncesi son direksiyon sınavları yapıldı.

ANKARA (İHA) – Başkent Ankara'da "Aday Sürücülük" dönemi öncesi son direksiyon sınavları yapıldı. Direksiyon sınavı sonrası sertifika almaya hak kazanan sürücü adayları, belgelerinin yılbaşına kadar yetişmesi halinde "Aday Sürücü" olmayacak. Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Denetim Kurulu üyesi Cengiz Güler, yeni uygulamalarla ilgili "01 Ocak 2016'dan itibaren direksiyon uygulama sınavları öncesinde, 5 dakika boyunca adaylarımıza araç bilgilerine dair sorular sorulacak. Aday sürücülükle ilgili kamuoyuna daha önce yanlış bilgiler verildi. Yeni kanuna göre, trafikte aday sürücünün yanında ehliyetli bir sürücünün bulunması gerekmiyor" dedi.

Başkent'te, aday sürücülük dönemi öncesi son direksiyon sınavları yapıldı. Gölbaşı İncek'teki parkurda yeteneklerini sergileyen sürücü adayları, yılbaşından önce sertifikalarını alabilmenin gayretine düştü. Sürücülük yeteneklerini sergileyen adayların bazıları parkurdan mutlu ayrılırken, bazıları ise başarısız olmanın üzüntüsünü yaşadı. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, sürücülere verilen belgelerde ve sürücü adaylarının tabi tutulduğu sınavlarda değişikler olacak.

DİREKSİYON SINAVI ÖNCESİNDE ADAYLARA SORU SORULACAK

Sürücü adaylarının direksiyon uygulama sınavına girdiği parkurda değerlendirmelerde bulunan Sürücü Kursları Konfederasyonu Denetim Kurulu Üyesi Cengiz Güler, "Bugün bu soğuk havada Çankaya ilçemizin direksiyon uygulama sınavını yapıyoruz. 01 Ocak 2016'dan itibaren direksiyon uygulama sınavları öncesinde, 5 dakika boyunca adaylarımıza araç bilgilerine dair sorular sorulacak. Eğer araç tanıtım sorularına doğru cevap verirse sınav devam edecek, eğer bilmiyorsa sınav iptal edilecek" diye konuştu.

"ADAY SÜRÜCÜLÜKLE İLGİLİ KAMUOYUNA YANLIŞ BİLGİLER VERİLDİ"

Aday sürücülük uygulamasının sürücü adaylarına ve vatandaşlara doğru anlatılamadığına dikkat çeken Güler, şöyle konuştu:

"Ehliyet almaya hak kazanan adaylar, 31 Aralık 2015 tarihine kadar sertifikaları ehliyete dönüştürürlerse stajyer sürücü olmuyor. 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren aday sürücülük dönemi başlıyor. Bugün yapılan sınavların sonuçları pazartesi günü açıklanacak. Çarşamba gününe kadar işlemlerini yetiştirenler aday sürücü olmayacak. Stajyerlik, sürücüler 2 yıl içerisinde 3 kere kırmızı ışıkta geçerlerse, 75 ceza puanı alırlarsa sertifikaları iptal edilecek ve sertifika alabilmek için tekrar sürücü kurslarına kayıt olmaları gerekecek. Aday sürücülükle ilgili kamuoyuna daha önce yanlış bilgiler verildi. Yeni kanuna göre, aday sürücünün yanında ehliyetli bir sürücünün bulunması gerekmiyor."

Direksiyon uygulama sınavına giren adaylar, sınavlarla ve aday sürücülük uygulamasıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Birçok sürücü adayı, sınav parkurunun şehir merkezine uzaklığı ve sınavların zorluğuyla ilgili dert yandı. Direksiyon uygulama sınavında başarısız olduğunu kaydeden Kürşat Yılmaz, "Yeni sistemde jüri epey denetliyor. Ben de talihsiz bir olay yaşadım. Birkaç defa aracı stop ettirince sınavdan elendim" dedi.

"SINAV SÜRECİ ÇOK ACIMASIZ"

Sınavının başarılı geçtiğini düşünen Hasibe Ata, "Bu direksiyon sınavına üçüncü girişim. Bu sefer biraz heyecanlansam da sanırım başarılı oldum. Bu zorlu süreçte adaylar, aldıkları kurs boyunca yeterli başarıyı gösteriyorlar ama sınav anında komisyonun verdiği heyecan ve gerginlikle birlikte yapmadıkları hataları yapıyorlar. Bu sınav süreci çok acımasız, bence park etmede ve geri manevrada birkaç hak daha verilmeli. Ufak hatalarla hemen "in arkaya, hocan gelsin" diyorlar" ifadelerini kullandı.

"1 Ocak'tan sonra ehliyet alacağım için stajyer sürücü olacağım; yanımda ehliyeti olan birisiyle trafiğe çıkmam gerekiyor" diyen Ata, aday sürücü olması dahilinde yanında ehliyetli bir sürücü olmadan da trafiğe çıkabileceğinin hatırlatılması üzerine, kendi başına trafiğe çıkabileceği için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Sınavda başarılı olduğunu düşünen bir diğer sürücü adayı ise, "Sınav biraz zordu ama Allah'a şükür sonuna kadar geldik. Büyük ihtimal ehliyet alacağımı düşünüyorum. 2 hafta önce bir kez daha sınava girmiştim, o zaman kalmıştım. Şimdi emin değilim ama geçtiğimi düşünüyorum. Sanırım bu hafta sonu emniyete başvurumu yaparsam stajyer sürücü olmuyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim