• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

ABD'den Suriye'de Esad dahil 39 isme yaptırım

ABD'den Suriye'de Esad dahil 39 isme yaptırım
ABD Sezar Yasası kapsamında Beşşar Esad ve eşi dahil Suriye'den üst düzey 39 isme yaptırım uygulayacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası" kapsamında, Beşşar Esad ve eşi de dahil 39 Suriyeli üst düzey yetkili ile kurumu yaptırım listesine aldığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de Esad rejiminin bugüne kadar işlediği suçlara karşı Amerikan yönetiminin sessiz kalmayacağını vurguladı.

Pompeo, 2014'te Esad rejiminin, rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran askeri polisin kod ismi olan Sezar'ın (Caesar) adıyla kabul edilen yasa ve 13894 sayılı Başkanlık kararnamesi kapsamında ilk kez Esed rejimine yaptırımlar getirdiklerini belirtti.

ESAD'IN EŞİ VE KARDEŞİ DE LİSTEDE

Pompeo, başta Suriye rejiminin başındaki isim olan Esad ve eşi Esma Esad dahil olmak üzere toplam 39 Suriyeli üst düzey yetkiliyi ve bazı kurumları yaptırım listesine aldıklarını ve rejim üzerindeki ekonomik ve siyasi baskıyı artıracaklarını ifade etti.

Aynı kapsamda Suriye'deki savaş suçlarının fonlanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle Muhammed Hamşo ve İranlı milis grubu Fatımiyyun Tugayı da listeye eklendi.

Ayrıca Esad'in kardeşi ve rejim ordusu generallerinden Mahir Esad ile çok sayıda rejim generali de yaptırım listesine alındı.

Pompeo, söz konusu yaptırımların devam edeceğini ve Esad rejimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun bir çizgiye gelene kadar baskıyı artıracaklarını vurguladı.

RUSYA VE İRAN DA YAPTIRIMLARA MARUZ KALABİLİR

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamada da söz konusu yaptırımların devam edeceği ve Esad rejimi BMGK'nin 2254 sayılı kararına uyana kadar yaptırımların süreceği bildirildi.

Esad rejimi ile iş birliği yapan tüm ülke ve kurumların da Caesar Yasası kapsamında yaptırımlara maruz kalacağının altını çizen Bakanlık, isim zikretmeden Rusya ve İran gibi ülkelere "gözdağı" verdi.

Açıklamada, "Yaptırımların amacı Suriye halkı değil, savaştan çıkar sağlayan Esad rejimi ve rejim yöneticileridir" ifadesine yer verildi.

Söz konusu yaptırımlar, listeye alınan kişilerin ABD'ye seyahatlerini yasakladığı gibi ABD finansal sisteminden dışlanmalarını ve herhangi bir Amerikan kurumu ile iş yapmalarını da engelliyor.

Yaptırımların, zaten ekonomik açıdan zor durumda olan Suriye rejiminin finansal yapısını daha da olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

"SEZAR" SIZINTILARI DÜNYA GÜNDEMİNE OTURMUŞTU

ABD Kongresinde geçen aralık ayında kabul edilen ve 180 gün sonra yürürlüğe gireceği belirtilen yasanın başlığında yer alan "Sezar", 2014'te Esad rejiminin, rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran askeri polisin kod adı olarak kullanılmıştı.

Sezar kod adlı askeri polisin çektiği fotoğraflar 2014'te ilk kez Anadolu Ajansı tarafından yayımlamış, söz konusu fotoğraflar Esad rejiminin sistematik işkence yaparak ve aç bırakarak öldürmek dahil, işlediği savaş suçlarının delili olarak büyük yankı uyandırmıştı.

Etiketler: , , , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim