• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

ABD'den Rusya'ya yaptırım kararı çıktı

ABD'den Rusya'ya yaptırım kararı çıktı
ABD Kongresi'nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato'da, Ukrayna'ya askeri müdahalesinden dolayı Rusya'yı kınayan ve çeşitli yaptırım çağrıları içeren tasarılar kabul edildi.

Temsilciler Meclisi'nde 7'ye karşı 402 oyla kabul edilen 499 sayılı tasarıda, "Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün Rus askeri güçleri tarafından ihlal edilmesi" kınanıyor.
Rusya'ya, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nden tüm askeri güçlerini çekmesi çağrısında bulunan tasarıda, Ukrayna halkının dış müdahale olmaksızın kendi geleceğini kendisinin belirlemesi hakkına sahip olduğu belirtiliyor.
Bağlayıcılığı bulunmayan ve sembolik önem taşıyan tasarıda, Kırım ve Ukrayna'nın diğer bölgelerine bağımsız gözlemcilerin konuşlandırılması çağrısı yapılıyor.
Tasarıda, NATO müttefikleri ve AB üyesi ülkelerden Rusya ile askeri işbirliğini derhal askıya almaları isteniyor.
- G-8 zirvesini boykot çağrısı
ABD Başkanı Barack Obama ve "diğer demokratik ülkelere" Rusya'nın Soçi kentinde yapılması planlanan G-8 zirvesini boykot etmeleri, gelecek haziran ayında Rusya dışında bir yerde, Rusya'yı dahil etmeyerek bir G-7 zirvesi düzenlemeleri ve Rusya'yı gruptan çıkarmayı düşünmeleri çağrısının yer aldığı tasarıda, ABD yönetimine, üst düzey Rus yetkililere ve Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinde rol oynayanlara karşı vize, mali, ticari ve diğer türden yaptırımlar uygulamak için Avrupalı müttefikler ve diğer ülkelerle birlikte çalışması çağrısı yapılıyor.
Tasarıda, ABD'nin, Ukrayna hükümetine mali, ekonomik ve teknik yardımlar sağlamak için Avrupalı müttefikleri ve uluslararası kuruluşlarla koordineli bir gayret göstermesi gerektiği kaydediliyor.
- Senato'da kabul edilen tasarı
Senato'da kabul edilen 378 sayılı benzer tasarıda da Rusya'nın Ukrayna'daki "hukuk dışı saldırganlığı" kınanıyor.
Tasarıda, Rusya'nın, komşularına yönelik "tacizinin" kabul edilemez olduğu ve son eylemlerinin uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği belirtiliyor. Rusya'nın bölgeden derhal çekilmesi çağrısının yer aldığı tasarıda, ABD Başkanı Obama'ya da, Ukrayna'ya yardım ederken, Rusya'ya karşı da yaptırımlar yürürlüğe koyması çağrısında bulunuluyor.
Tasarıda ayrıca, FIFA'ya da Rusya'nın 2018 Dünya Kupası'na ev sahipliğini yeniden gözden geçirmesi çağrısı yapılıyor.
Temsilciler Meclisi geçen hafta, Ukrayna'daki yeni hükümete 1 milyar dolarlık kredi garantisi sağlanmasını öngören bir tasarı geçirmişti. Senato'da da Ukrayna'ya yönelik bir yardım paketi halen görüşülüyor ancak henüz oylama yapılmadı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim