• BIST 9454.9
  • Altın 2499.643
  • Dolar 32.5852
  • Euro 34.7859
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

ABD'de Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın talebini reddetti

ABD'de Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın talebini reddetti
ABD New York'taki İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın İran'a yönelik yaptırımları delmesi suçlamasıyla yürütülen davanın sürmesi gerektiğine hükmederek bankanın avukatlarının başvurusunu reddetti.

ABD'de Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın talebini reddederek bankanın yargılanabileceğine hükmetti.

Reuters’ta yer alan habere göre Halkbank, ‘Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ kapsamında İran’ın ABD yaptırımlarından kaçınmasına yardım etme iddiası ile açılan davanın kaldırılmasını talep etmişti.

Talebi reddeden mahkeme, Halkbank’ın İran yaptırımlarının ihlali nedeniyle dava edilebileceğine karar verdi. Mahkeme, yabancı egemen dokunulmazlıklar yasası Halkbank’ı korusa bile Banka’ya karşı yapılan suçlamaların ticari aktivite kapsamında olduğuna karar verdi.

SAHTE GIDA SEVKİYATI SUÇLAMASI

Halkbank'ı temsil eden Williams & Connolly avukatı Robert Cary, yorum yapmaktan kaçınırken Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan ve Halkbank'tan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Savcılar, Halkbank'ı petrol gelirlerini önce altına, ardından İran'ın çıkarları için nakite çevirmekle ve petrol gelirlerinin transferini haklı çıkarmak için sahte gıda sevkiyatlarını belgelemekle suçladı.

Ayrıca, Halkbank'ın İran'a gizlice 20 milyar dolarlık kısıtlı fon transfer etmesine yardımcı olduğunu ve en az 1 milyar doların ABD finans sistemi aracılığıyla aklandığını söylediler.

Halkbank, yaptırımlardan kaçınmak için İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki para hizmet sağlayıcıları ve paravan şirketleri kullandığı iddiasıyla banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo suçlamalarını reddetti. Banka, federal Yabancı Egemenlik Dokunulmazlıkları Yasası uyarınca kovuşturmadan muaf olduğunu, çünkü bu yasa uyarınca dokunulmazlığı olan Türkiye ile “eş anlamlı” olduğunu iddia etmişti.

HALKBANK DEPO OLARAK HAREKET ETTİ

Mahkeme, Halkbank'ın amacını-Türk hükümetinin İran petrol ve doğalgaz gelirleri için bir depo olarak hareket etme-kara para aklamaya katılma planı olan eylemiyle birleştirdiğini söyledi.

Temyiz Mahkemesi, yasanın ceza davalarında egemen bağışıklığı sağlasa bile, Halkbank'a itham edilen suç davranışının egemen bağışıklığın istisnası olan FSIA'nın ticari faaliyetleri kapsamında olduğunu söyledi.

Halkbank, ABD Bölge Yargıcı Richard Berman'ın 1 Ekim'de yargılanmasına izin veren kararı temyiz ediyordu. Berman, Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın mahkûm edilmesi ve Türk-İranlı altın tüccarı Reza Zarrab'ın suçunu kabul etmesi de dahil olmak üzere birçok ilgili davaya nezaret etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DESTEKLEMİŞTİ

Halkbank'ın davası ABD-Türkiye ilişkilerini karmaşık hale getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkbank'ın konuyla ilgili alakasının olmadığını 2018'de dönemin ABD Başkanı olan Donald Trump’a gönderdiği notta desteklemişti.

Dava, görüşü yazan Yargıçlar Amalya Kearse, Joseph Bianco ve Jose Cabranes tarafından karara bağlandı. Alt mahkeme, duruşmanın 3 Mayıs'ta başlamasını planlamıştı ancak dava, temyiz sırasında ertelendi ve henüz yeni bir duruşma planlanmadı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim