• BIST 9548.09
  • Altın 2491.141
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.583
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

ABD'de halk Rusya soruşturması için sokağa döküldü

ABD'de halk Rusya soruşturması için sokağa döküldü
ABD'de halk, Başkan Donald Trump'ın Özel Savcı Robert Mueller'in yürüttüğü Rusya soruşturmasını tamamlamasına izin vermesi talebiyle sokaklara döküldü.

Birçok eyalette akşam saatlerinde sokağa çıkan yüz binlerce kişi, Trump'ın Rusya soruşturmasına müdahale etmemesini ve Özel Savcı Robert Mueller'in, Rusya'nın ABD seçimlerine karıştığı yönündeki iddialarına yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamlamasına izin vermesini istedi.

"Hiç kimse hukukun üstünde değildir." sloganı altında düzenlenen protestoların adreslerinden biri de New York oldu.

Times Meydanı'nda buluşan binlerce New York'lu 7. Cadde boyunca Union Meydanı'na yürüdü.

"Mueller'in üzerinden elinizi çekin" sloganı atarak yürüyen göstericiler, "Anayasayı koruyun", "Mueller'i koruyun", "Trump/Pence gitmeli" ve "Trump hukukun üstünde değil" ifadelerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

 Ayrıca, ABD'deki ara seçimlerden bir gün sonra düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Trump'la tartışan CNN muhabiri Jim Acosta'nın Beyaz Saray akreditasyonun askıya alınmasına da tepki gösteren protestocular, "Basını rahat bırakın" diye slogan attı.

Gösteriler esnasında New York polisi de yoğun güvenlik önlemleri aldı.

ADALET BAKANI'NIN İSTİFASI GÖSTERİLERİN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Protestoları tetikleyen asıl unsur ise daha önce Rusya soruşturmasından çekilen Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın önceki gün Trump'ın isteği üzerine istifasını açıklaması oldu.

Sessions'ın yerine geçici olarak atanan Matthew Whitaker soruşturmanın boyutunu düşürme çağrısı yapmıştı.

Trump da dün yaptığı açıklamada, Rusya soruşturmasını istediği zaman sona erdirebileceğini belirterek, "Bunu yapmak istemiyorum çünkü durdurmayı sevmiyorum. Bu soruşturma utanç verici. Hiç başlamamalıydı çünkü ortada bir suç yok." ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın, Demokratların, Temsilciler Meclisinde üstünlüğü sağladığı Kongre ara seçimlerinden hemen sonra Sessions'ı görevden alması, özellikle Demokratlardan büyük tepki gördü.

"SESSIONS'I KENDİSİNE SADIK BİRİYLE DEĞİŞTİRDİ"

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Sessions'ın görevden alınmasını, "Trump, Sessions'ı kendisine sadık biriyle değiştiriyor, Temsilciler Meclisi soruşturmalarına savaş açacağını vadediyor" başlığıyla manşetine taşıdı.

NYT'nin haberinde, Sessions'ın yerine vekaleten atanan Özel Kalem Müdürü Matthew G. Whitaker'ın "Trump'a sadık birisi olduğu" ve "Rusya soruşturması konusunda Trump'la benzer düşüncelere sahip olduğu" vurgusu öne çıkarıldı.

NYT, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in yürüttüğü Rusya soruşturmasının geleceğinin tehlikeye düştüğünü iddia etti.

"TEKRAR SAVAŞ MODUNA GETİRDİ"

Jeff Sessions'ın görevden alınması Washington Post gazetesinin de manşetinde yer aldı.

Washington Post, azil olayını "Trump'ın Demokratların soruşturmalarına karşılık vereceğini vadetmesi Washington'ı tekrar savaş moduna getirdi" başlığıyla duyurdu.

Trump'ın seçimin hemen ertesinde Adalet Bakanı Sessions'ı görevden alması ve Demokrat Partiyi Temsilciler Meclisinde hakkında soruşturma başlatmaması konusunda tehdit etmesini "hızlı bir değişim" olarak niteleyen Post, Washington'da gelecek iki yıl "sürekli bir siyasi savaşın" hakim olacağı öngörüsünde bulundu.

"BU BİR KIRMIZI ÇİZGİDİR"

Öte yandan Sessions'ın görevden alınması siyasilerden karışık tepkiler alırken, özellikle Demokratlar Trump'ın bu adımına sert eleştiriler yöneltti.

Kaliforniya eyaletinden tekrar vekil seçilen ve gelecek dönemde Temsilciler Meclisinde çoğunluk lideri veya Temsilciler Meclisi Başkanlığı için adı geçen Demokrat Nancy Pelosi, Trump'ın Sessions'ı görevden almasını "Rusya soruşturmasını tehdit etmesi olarak algılandığını" belirtti.

Twitter üzerinden açıklama yapan Pelosi, "Adalet Bakanı Sessions'ın kovulmasını Donald Trump'ın Özel Yetkili Savcı Mueller'in soruşturmasının altını oyma ve soruşturmayı bitirme girişiminden başka şekilde okumak mümkün değil." ifadesini kullandı.

Pelosi ayrıca Sessions'ın yerine vekalet edecek Whitaker'ın, Rusya soruşturmasına karşı duruşundan dolayı söz konusu soruşturmadan kendisini alıkoyması gerektiğini kaydetti.

Diğer taraftan, eski ABD Adalet Bakanı Eric Holders ise Trump'ın Sessions'ı kovmasını "kırmızı çizgi" olarak niteledi.

Holder, "Mueller, soruşturmasını engellemeye veya karışmaya girişen herkes hesap vermelidir. Bu bir kırmızı çizgidir. Burası bir hukuk devletidir ve normlar bir adamın kendi menfaati için attığı adımlara tabi değildir." paylaşımında bulundu.

Kaliforniya eyaleti Demokrat Temsilcisi Adam Schiff ise "Trump, Jeff Sessions'ı halkın menfaati için değil kendi menfaati için kovdu. Mueller soruşturmasını ve Adalet Bakanlığının bağımsızlığı korunmalı." açıklamasını yaptı.

CUMHURİYETÇİLER TEMKİNLİ

Ayrıca Cumhuriyetçi siyasiler Sessions'a övgü dolu açıklamalar yaparken, Adalet Bakanı'nın görevden alınmasının Rusya soruşturmasına etki edeceği endişelerine temkinli yaklaştı.

Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, yazılı açıklamasında, Sessions'ın görevini onurla yürüttüğünü ve hayatını "muhafazakarlık ve hukuk devleti ideallerine adadığını" ifade etti.

Lindsey Graham mesajında, "Adalet Bakanlığında yeni bir dönemin başlaması ve ulusumuzun karşı karşıya kaldığı zorluk ve fırsatlarla ilgilenmek üzere onaylanabilir, değerli bir halef bulunması konusunda Başkan'la çalışmayı dört gözle bekliyorum." ifadesine yer verdi.

Graham daha önce Trump'ın Sessions'a dokunması durumunda buna karşı çıkacağını ve Rusya soruşturmasına zarar gelmemesi konusunda elinden geleni yapacağını söylemişti.

Teksas Senatörü Cumhuriyetçi John Cornyn ise Sessions'ın 40 yılını ABD'ye ve Alabama halkına adadığını ifade etti.

Cornyn, yazılı açıklamasında, Sessions'ın uyuşturucu ilaçlarla mücadelede önemli bir rol oynadığını ve hukuk devleti anlayışına bağlı olduğunu kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim