• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

ABD ve İngiltere'den tampon bölge açıklaması

ABD ve İngiltere'den tampon bölge açıklaması
ABD ve İngiltere dışişleri bakanlığı, Türkiye'nin tampon bölge önerisiyle ilgili açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin tampon bölge fikrinin çok yakından ele alınmayı hak ettiğini söyledi.
 
Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
 
Tampon bölge konusundaki soruları cevaplayan Kerry, güvenliğin sağlanması durumunda tampon bölge seçeneğinin olumlu olabileceğine işaret etti. Kerry, “Tampon bölge ortada dolaşan bir fikir. İncelenmeyi hak ediyor. Çok çok yakından ele alınmayı hak ediyor.” ifadelerini kullandı.
 
Mültecilerin sadece Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin meselesi olmaması gerektiğini anlatan Kerry, “Eğer Suriye halkı ülkelerine dönebilecekse ve sınır boyunca korunabilecekse bunda övülecek çok şey var.” şeklinde konuştu.
 
Suriye rejimi veya diğer gruplardan tampon bölgeye yönelik herhangi bir saldırı olmaması için güvenliğin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Kerry, “Bu yüzden detaylı bir şekide incelenmesi gerekiyor.” dedi. Kerry, IŞİD’e karşı oluşturulan küresel koalisyonu idare etmekle görevli ABD’li General John Allen tarafından da meselenin ele alınacağını açıkladı.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise “Tampon bölge fikri de öneriler arasında. Dost ve müttefiklerimizle birlikte bu görüşün nasıl işleyeceğini ve ne manaya geldiğini incelemeliyiz. Kesinlikle bu etapta tampon bölge fikrini göz ardı etmek istemiyorum.” diye konuştu.
 
"KOBANİ KONUSUNDA KAYGILIYIZ"
 
IŞİD ile savaşan Kobani halkı için derin endişe duyduklarını belirten Kerry, “Türk liderler ile görüştük. Dün ve önceki gün Başbakan Davutoğlu ile iki kez görüştüm. Pazartesi, Salı ve bugün olmak üzere bölgeye ek hava saldırıları gerçekleştirdik.” dedi.

 

Kobani’de olanları izlemenin korkunç olduğunu dile getiren Kerry, bununla birlikte ABD’nin stratejik önceliğinin Kobani olmadığına dikkat çekti. Kerry, “Bir adım geri atıp stratejik hedefin ne olduğunu anlamanız gerek.” ifadelerini kullandı. IŞİD’i sadece Kobani’de değil tüm Suriye ve Irak’ta etkisiz hale getirmek istediklerini anlatan Kerry, “Kobani’de bir kriz olmakla birlikte çabalarımızın asıl hedefi komuta-kontol merkezleri ve alt yapı.” açıklamasında bulundu.

 
IŞİD’e karşı oluşturulan küresel koalisyonu idare etmekle görevli ABD’li General John Allen’ın yarın Türkiye’ye gideceğini kaydeden Kerry, Allen’ın mülteci sorununun ele alınacağı uzun görüşmeler yapacağını dile getirdi. Kerry, Türkiye’nin sınırlarında olanların büyük bir endişe kaynağı olduğunu ve Türkiye’nin bunun farkında olduğunu sözlerine ekledi.
 

TAMPON BÖLGEYİ ŞU AN İÇİN DÜŞÜNMÜYORUZ 

ABD Dışişleri Bakanlığı tampon bölge fikrinin ele alındığını ancak bunu uygulamayı henüz düşünmediklerini ifade etti.

 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Tampon bölge ele alınmayı hak ediyor.” açıklamasının hemen ardından Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin “Askeri seçenek olarak masada değil” ifadesini kullanması Dışişleri Bakanlığı basın bringinde sözcü Jen Psaki’ye soruldu. 
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, tampon bölgenin Türkiye ve bazı ülkelerin gündeme getirdiği bir öneri olduğunu ve geçmişte bunu kendileri ile görüştüklerini ifade etti. 

Bu görüşmelerin halen sürdüğünü dile getiren Psaki, General John Allen ve Büyükelçi Brett McGurk perşembe ve cuma günü orada olacağını ve Dışişleri Bakanı John Kerry de ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu ile son iki günde görüşmeler yaptığını hatırlattı. 

 
Tampon bölge fikrinin görüşülmeye devam edeceğini kaydeden Psaki, “Bu konuda (tampon bölge) herhangi bir uygulamayı şu an için düşünmüyoruz. Ancak bu oradaki farklı ülkelerden gelen fikir ve önerileri içeren çeşitli seçeneklerin ele alınacağı görüşmelere devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor.” şeklinde konuştu. 
 
KAYNAK: CİHAN

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim