• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

ABD Suriye’deki İran destekli grupları vurdu

ABD Suriye’deki İran destekli grupları vurdu
ABD Suriye'de İran destekli milislere saldırı düzenledi. Şafak sökerken başlatılan operasyonda bazı noktaların vurulduğu kaydedildi. Suriye devlet medyasından açıklama geldi.

ABD ordusu, Suriye’de İran destekli gruplara ait hedeflere saldırı düzenledi. Pentagon’dan yapılan açıklamada 15 Şubat’taki Irak saldırılarıyla ilişkili olduğu gerekçesi ile İran destekli iki milis grubunun Perşembe günü vurulduğu kaydedildi.

BİDEN YÖNLENDİRDİ

Pentagon sözcüsü John Kirby, “Başkan (Joe) Biden’in talimatıyla, ABD askeri güçleri bu akşamın erken saatlerinde Suriye’nin doğusunda İran destekli militan grupların kullandığı altyapıya hava saldırıları düzenledi. Başkan Biden, Amerikan ve Koalisyon personelini korumak için aynı zamanda hem Doğu Suriye hem de Irak’taki genel durumu hafifletmeyi amaçlayan kasıtlı bir şekilde hareket ettik” dedi.

Saldırıların, Kata’ib Hizbullah (KH) ve Kata’ib Seyyid al-Shuhada (KSS) dahil olmak üzere İran destekli bir dizi militan grup tarafından kullanılan bir sınır kontrol noktasındaki birden fazla tesisi tahrip ettiğini de sözlerine ekledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD’li bir yetkili ise, bu saldırıların gerçekleştirme kararının, ABD’nin milisleri cezalandırmak isterken, durumun daha büyük bir çatışmaya dönüşmesini istemediğine dair bir sinyal göndermek amaçlı olduğunu söyledi.

SURİYE’DEN JET AÇIKLAMA

Yaşananların ardından bu sabah saatlerinde Suriye’nin resmi devlet televizyonu bir açıklama yayınladı. Açıklamada, ABD ordusunun sabaha karşı gerçekleştirdiği operasyonun detaylarını paylaştı.

Reuters haber ajansının “son dakika” koduyla servis ettiği gelişmede Şam yönetimine ait medya kuruluşu, “ABD cuma şafak sökerken Suriye’nin doğusundaki Suriye-Irak hattında bazı bölgeleri vurdu” açıklamasını yaptı.

CAYDIRICI YANIT

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesindeki en üst düzey Cumhuriyetçi olan Temsilci Michael McCaul, saldırıların doğru hareket olduğunu söyledi. McCaul, “Bunun gibi yanıtlar gerekli bir caydırıcıdır ve İran’a, onun vekillerine ve dünyadaki düşmanlarımıza ABD çıkarlarına yönelik saldırılara müsamaha gösterilmeyeceğini hatırlatır.”

Brookings Enstitüsü düşünce kuruluşundan Suzanne Maloney, saldırının Biden yönetiminin İran ile nükleer anlaşma konusunda pazarlık yapabileceğini ve desteklediği milislere karşı geri adım atabileceğini gösterdiğini söyledi.

İKİ KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Irak’ta 15 Şubat’ta Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon güçlerine roketli saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı. 20 Şubat’ta ise Selahaddin ilinde bulunan Beled Askeri Hava Üssü’ne roketli saldırı düzenlenmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim