• BIST 9464.08
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

ABD Rusya’ya yaptırımları açıkladı: 10 diplomata sınır dışı

ABD Rusya’ya yaptırımları açıkladı: 10 diplomata sınır dışı
ABD'nin Rusya'yla yaşadığı gerilimde aldığı yeni yaptırım kararları açıklandı. Toplam 32 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanmasına karar verilirken, 10 diplomatın da sınır dışı edileceği duyuruldu. Rusya'dan ise "Bu yaptırımlara yanıt kaçınılmaz" mesajı geldi.

ABD ve Rusya arasında yükselen tansiyonda sıcak gelişmeler ardı ardına geliyor. Karadeniz’e gemi gönderme kararından vazgeçen Biden yönetimi, seçimlere müdahale ve Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uygulayacağı yeni yaptırımları açıkladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD’nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya’ya karşı önlemler alıyor” denirken, 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği vurgulandı.

Sputnik’in aktardığına göre Beyaz Saray, 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uygulandığını belirtti.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ LİSTEDE

 

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini bildiren Beyaz Saray, 14 Haziran 2021’den sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD’li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi.

SİBER SALDIRILARIN FAİLİ RUS İSTİHBARATI

 

“ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi’ni (SVR) SolarWinds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor” diye devam eden Beyaz Saray, ABD İstihbarat Topluluğu’nun suçun SVR’ye isnat edilmesine ilişkin değerlendirmelerinden son derece emin olduğunu savundu.

RUSYA’DAN JET YANIT

ABD’nin bu hamlesinin ardından Moskova’dan çok net bir mesaj geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu yaptırımlara yanıtın “kaçınılmaz” olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün yaptığı açıklamada, “ABD’nin yaptırımları iki ülkenin de çıkarlarına karşı” ifadesi kullanıldı.

Rusya’dan yapılan açıklamada ABD’nin Moskova Büyükelçisi’nin “sert görüşmeler” için çağrıldığı da belirtildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim