• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

ABD istihbaratı Google ve Yahoo'ya sızmış

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), Yahoo ve Google şirketlerinin tüm dünyadaki veri merkezlerini birbirine bağlayan ana iletişim hatlarına gizlice girerek, buralardaki verileri kopyaladığı bildirildi.
Washington Post gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde NSA'nın, Yahoo ve Google iç ağlarından, kurumun Washington'ın Fort Meade banliyösündeki merkezinde bulunan veri deposuna her gün milyonlarca veri aktarımı yaptığının ortaya çıktığı belirtildi.
 
ABD'nin internet izleme ve telefon dinlemeye yönelik gizli programlarını basına sızdıran NSA eski sistem analisti Edward Snowden'dan elde edilen belgelere ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayandırılan haberde, söz konusu bilginin Snowden tarafından sızdırılan 9 Ocak 2013 tarihli bir belgede yer aldığı ifade edildi.
 
Söz konusu belgeye göre, 9 Ocak 2013'ten önceki 30 günlük dönemde NSA çalışanları 181 milyon 280 bin 466 yeni kaydı inceleyip geri göndermiş. Bu sayıya "metaveri" denilen e-postaların alıcı ve gönderici kayıtları, metinler, ses ve görüntü dosyaları dahil.
 
untitled-4.20131031103546.jpg
Washington Post'un yayınladığı bu ekran görüntüsü Snowden'ın paylaştığı belgeler arasında yer alıyor. Yapışkanlı not kağıdı üzerine alelacele elle çizilmiş gibi görünen şema NSA'in Google'ın ağına hangi noktada girdiğini anlatıyor. "ÇOK GİZLİ" etiketli belgenin en dikkat çeken kısmı ise üzerindeki gülen surat oldu. Sosyal medyada kullanıcılar bu minik detayın NSA'in utanmazlığının bir işareti olduğu yorumunu yaptı.
 
FİBER OPTİK KABLOLAR HEDEF ALINDI
 
Verileri elde etmede kullanılan en önemli aracın NSA ve İngiliz istihbarat örgütü Hükümet İletişimler Merkezi (GCHQ) ile ortak yürütülen MUSCULAR projesi olduğu belirtilen haberde, NSA ve GCHQ'nun, Google ve Yahoo'nun veri merkezleri arasındaki bilgileri ileten fiber optik kablolardaki tüm veri akışını kopyaladıklarının ortaya çıktığı aktarıldı.
 
Haberde, ele geçirilen MUSCULAR projesi belgelerinde, Yahoo ve Google'dan toplanan bilgilerin önemli itihbarat ipuçlarının elde edilmesini sağladığına ilişkin ifadelere rastlandığı vurgulandı.
 
ŞİRKETLER ÖFKELİ
 
Washington Post'ta yer alan haber üzerine dünyanın en büyük iki teknoloji şirketi olan Google ve Yahoo'dan ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, şirket yetkililerinin veri merkezlerine gizlice girildiğine ilişkin bilgi sahibi olmadıkları bildirildi.
 
Google'ın hukuk müşaviri David Drummond şirketin son ifşaatlar nedeniyle "çok öfkeli" olduğunu belirtti. Drummond, "Uzun bir süredir böyle bir müdahale olasılığından ötürü kaygılıydık. Bu nedenle Google hizmetlerinde ve linklerinde şifrelemeyi günden güne güçlendirdik. ABD hükümeti dahil hiçbir hükümete sistemlerimize giriş izni vermiyoruz. Hükümetin özel fiber ağlarımızdan veri toplamak için bu kadar ileri gidebilmiş olmasından ötürü çok öfkeliyiz. Bu durum acilen reform gerektiğini gösteriyor" dedi.
 
Yahoo'nun açıklamasında ise, "Veri merkezlerimizin güvenliğini korumak için güçlü kontrol mekanizmaları işletiyoruz ve ne NSA ne de herhangi bir hükümet kurumuna veri merkezlerimize erişim izni verdik" denildi.
 
PRISM'DEN BERİ İLİŞKİLER GERGİN
 
Bu son haber Washington ile teknoloji şirketlerinin zaten açık olan arasını iyice açacak gibi görünüyor.
 
Silikon Vadisi'nin devleri yaz ortasında patlayan PRISM skandalı dolayısıyla yaşadıkları itibar kaybı dolayısıyla Washington'ı suçluyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim