• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

6 Bölgede Yapılan Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kitaplaştırıldı

6 Bölgede Yapılan Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kitaplaştırıldı
Kırşehir'in altı farklı bölgesinde yapılan kazı çalışmaları kitaplaştırıldıktan sonra kazı çalışmalarını yapan arkeologlara Kırşehir Valisi...

Kırşehir'in altı farklı bölgesinde yapılan kazı çalışmaları kitaplaştırıldıktan sonra kazı çalışmalarını yapan arkeologlara Kırşehir Valisi Necati Şentürk tarafından hediye edildi.

Kırşehir'in Kaman İlçesinde bulunan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Çağırkan köyünde otuz yıldır çalışmakta olduklarını anlatan Japon profesör Sachihiro Omura kitap çalışmasının daha önceden de yapılması gerektiğini ve Kırşehir'in Anadolu'nun tam merkezinde bir yer olduğunu söyledi.

KALEHÖYÜK EFSANESİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Kırşehir'de şehir merkezinde bulunan Kalehöyük alanında 2009 yılından beri çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade eden Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Işık Adak Adıbelli, "Çok eski kaynaklarda dahi Kalehöyük'den bahsediliyordu. Kırşehir'e kim geldi ise dikkatini çekmiş ve höyük ile ilgili bir şeyler yazmış, 1940'lı yıllarda Arkeolojinin ilk Türkiye'de yeşermeye başladığı dönemlerde eski hocalarımız gelip bu höyük'ten bahsetmiş. Yayınlarda geçen fotoğrafları var. 1950 Yılında Bahadır Alkım isimli bir hocamız gelip höyük'te yüzey araştırması yapmış, höyük üzerindeki Osmanlı, Selçuklu, Roma, Helenistik onun altında Firig, Hitit tabakası olduğundan bahsediliyor. O dönemde höyük üzerinde yapılaşma yok. Alkın hoca o dönemlerde höyükte kazı yapılması gerektiğini söylemiş, Orta Anadolu'nun en büyük höyüklerinden bir tanesi Kırşehir'in tarihi burada yatıyor." dedi.

Kırşehir'de bulunan höyük alanında gerçeği yansıtmayan bir efsanesi olduğunu anlatan Adıbelli, "Höyük, yığma tepedir. Topraklarla buraya gelinmiş kral kızı boğuldu diye Kırşehir'in etrafına her köyden 40 kağnı toprak istenmiş herköy getirmiş bir Cemele köyü getirmemiş Cemele köyünün Kırşehir'e 40 kağnı toprak borcu var denir. Bunu kırmak için çalıştık. İnsanlar biz çalışma yaparken bize boş bir hayal peşindesiniz dediler. " ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Necati Şentürk, Kırşehir Arkeoloji çalışmalarının yer aldığı kitabı farklı bölgelerde çalışan arkeologlara hediye etti.

6 Bölgede Yapılan Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kitaplaştırıldı

6 Bölgede Yapılan Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kitaplaştırıldı

6 Bölgede Yapılan Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kitaplaştırıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim