• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C

40’ından sonra okuma-yazma öğreniyorlar

40’ından sonra okuma-yazma öğreniyorlar
Mersin'de belediyenin açtığı "okuma-yazma" kursuna katılan çoğunluğu kadınlardan oluşan kursiyerler, 40 yaşından sonra okuma yazma öğreniyorlar.

Mersin'de belediyenin açtığı "okuma-yazma" kursuna katılan çoğunluğu kadınlardan oluşan kursiyerler, 40 yaşından sonra okuma yazma öğreniyorlar.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesinin Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi'ndeki LGS'ye hazırlık kurs merkezinde okuma-yazma kursu açıldı. 8 kadının başvurduğu kurs başlarken, ücretsiz olarak verilen okuma-yazma kurslarının dezavantajlı diğer mahallelerde de sürdürülmesi planlanıyor.

Kurs merkezinde görevli Türkçe Öğretmeni Berfin Önder, velilerden okuma-yazma kursuyla ilgili yoğun talep aldıklarını belirterek, "Yetişkinler için birinci kademe okuma-yazma kursunu açtık ve sınıfımın büyük çoğunluğunun kadınlardan oluşması benim için ayrı bir mutluluk oldu. Dönemin sonunda her istediğini okuyabilen, kendisini iyi ifade edebilen güçlü kadınlar olarak çıkmalarını umut ediyoruz. 5 kişiyle başladık, daha sonra bu artarak 8 kişi oldu. Daha da artacağını düşünüyoruz. Belediyemizin bu mahallede yaptığı ilk çalışma ve devam edeceğiz. Okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımıza sınıflarımız açık" dedi.

"Babam görmüş olsaydı gurur duyardı"

Kursa katılan 42 yaşındaki Sıdıka Çınar, daha önce kendisine gelen mesajları çevresindekilere okutmak zorunda kaldığını belirterek, "Ev temizliğine gidiyorum. Gidiş gelişlerde sorun yaşıyorum. Mesela evin adresini söylüyorlar, okumam yazmam olmadığı için "bana tam olarak yazıp gönderin, abime ya da kardeşime okuturum" veya "tam olarak yerini söyleyin, ben oraya geleyim" diyorum. "Okumam-yazmam olsa bu kadar rezillik çekmem" diyordum. Şimdi bu kursu duydum çok sevindim. "Ben gideceğim" dedim abime. "Sıdıka geç bile kaldın, senin adına çok sevindim, sen başaracaksın" dedi. Babam görmüş olsaydı gurur duyardı, eminim ki annem de gurur duyardı" ifadelerini kullandı.

"Doktoruma kendim gidip geleceğim, her şeyi kendi başıma başaracağım"

Kursa katılan 7 çocuk annesi 48 yaşındaki Azize Akay da okuma-yazma bilmediği için yaşamı boyunca sıkıntı yaşadığını vurgulayarak, "Çocuklardan hastane için "bana bir randevu alın" diye rica ediyorum. "Aman anne bıktırdın" diyorlar. Artık onu kendi kendime yapacağım. İlaçlarımı kendim içeceğim, doktoruma kendim gidip geleceğim. Her şeyi kendi başıma başaracağım. Bir de kitap okumayı öğreneceğim" diye konuştu.

"Okuma-yazma olmayınca gittiğim yeri bulamıyorum"

Kursa katılan 5 çocuk annesi Gazali Kortak ise, "Hastaneye gidiyorum, okuma-yazma olmayınca gittiğim yeri bulamıyorum, başkasından rica ediyorum. Bazıları yardımcı oluyor, bazılarıysa tepki veriyor. İnsanın zoruna gidiyor. Bazen birinden rica ediyorum, "cahil" diyor, o zoruma gidiyor" dedi.

Kortak, 5 çocuğunu okuttuğunu ve okuma-yazma öğrenme hayalini artık gerçekleştireceğini vurgulayarak, "Hepsinin diplomaları var. Ayakta durdum, okuttum. Ben okumadım ama onları okuttum. Ben de şimdi okuyup ayakta duracağım. Bize açılan kurs sayesinde, öğretmenimizin sayesinde inşallah okuma-yazmayı çözeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim