• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

40 bin kök hücre örneği toplandı

40 bin kök hücre örneği toplandı
Sağlık Bakanlığı ve Kızılay işbirliği ile gerçekleştirilen Türkkök kampanyası kapsamında 7 ayda 40 bin civarında kök hücre örneği toplandı.

Kök hücre ile ilgili farkındalığın artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek, kök hücre kampanyasının, Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yapılan ve Türkkök adıyla yeni başlatıldığını belirterek, “7 aylık süre zarfında 40 bin civarında kök hücre örneği toplandı.

Aslında bu az bir sayı değil. Çünkü aslında ilik bankası 40 yıl önce kurulmasına rağmen sadece 40 bin örnek toplanmıştı. Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Bursa bize bağlı. Buralarda konferanslar sunumlar yaparak farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yüzde 100 uyumluluk arıyoruz

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılarak hastalara umut veren kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Çiçek şunları söyledi:
“Asıl kanı yapan meydana getiren hücreler kök hücreler. Bu hastalarda kök hücre mevcut olmadığı için bunu yüzde 100 uyumlu kişiden bir miktar örnek alıp, hastaya nakletmek gerekiyor. Biz bunlara HLA testleri diyoruz.

Örnek alıyoruz, bakanlığın laboratuvarına gönderiyoruz. Bu doku tahlilleri yapılıyor, mevcut hastalarla kıyaslamalar oluyor. Yüzde 100 uyuşma saptandığında gönüllü verici merkezlerine ulaşılıyor. Bize bilgi veriliyor, ‘Sizin bölgenizde gönüllü bir kişi hasta ile uyuştu’ deniliyor. Biz de o kişi ile irtibata geçerek. Tekrar örneklerini alıp bir daha çalışıyoruz.

Çünkü bu aradaki süre 10 yıl. 10 yıl içinde uyuşursa biz de o donöre ulaşıyoruz. Örnek alıp bir daha çalışılıyor, üçüncü aşamada biz bakanlığa devrediyoruz.

O gönüllü verici, hasta ve Sağlık Bakanlığı arasında uygun bir zamanda gönüllüden nakil merkezlerinde kök hücreler alınarak bu hastalara naklediliyor”.

2 şekilde kök hücre alınıyor

Kök hücre işlemleri hakkında da bilgi veren Çiçek, “Bizim kök hücre alım işlemi 2 şekilde oluyor. Burada öncelikle hedefimiz, bu çalışmanın amacı hem kan sayısını artırmak, zaten torbaya kan bağışı yapan gönüllülerimiz eğer arzu eder o formu doldurmuşlarsa ekstradan bir şilem yapılmıyor. Verilen torbadan biz, zaten bir tüpü alıp kök hücre tahlillerini çalıştırabiliyoruz.

Bizim hedefimiz Bursa’da, Güney Marmara’da bu farkındalığı oluşturmak. Çünkü 10 yıl önceye göre kıyasladığımız zaman, özel hastaneler ve hasta sayılarında olağanüstü bir artış var. Buna rağmen kan sayısındaki artış buna paralel değil.

Çok daha düşük seviyede. Oranlara baktığımız zaman çok daha düşük oranlarda kalıyor. İlk hedefimiz kan bağışı artarsa, hem hastaların işi görülecek hem de gönüllerimizden ekstra bir işlem yapılmayacak. Alınan torba kandan bir tüp örnek alınarak kök hücre örneğini almış olacağız” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim