• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin modern tıptaki gelişmelere rağmen, ölüm...

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin modern tıptaki gelişmelere rağmen, ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer aldığını hatırlatarak, hastalığın tüm dünyada ve ülkede halen önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtti.

Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, dünya ve ülkede kanserin önemli bir sağlık sorunu arasında kanserin yer aldığını ifade etti. Hastalığın tanısı ve tedavisi konularında da bilgi veren Yazı, "Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Birçok kanser türünün erken teşhis ile tedavi edilebilir özelliği olduğu unutulmamalıdır. Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Kişilerin öncelikli olarak kansere yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri ve kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak şekilde düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir" dedi. Kanserden korunmada başta sigara ve alkol olmak üzere, çevresel etkenlerden uzak durmanın önemli olduğunu vurgulayan Yazı, "Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Bu gibi konularda halkımızda farkındalık oluşturma, her şeye rağmen kanser hastalığı olan insanlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, onlara maddi ve manevi desteğin sağlanması konusunda hepimize görev düşmektedir. Kanser hastası olabilme ihtimalinin her zaman var olduğunu unutmayarak, erken teşhisin hayat kurtardığını bir kez daha hatırlatarak İlimizde bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile aile hekimliklerinde ücretsiz taramaların yapıldığını belirtmek isterim" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim