• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

'3,8 milyar lira maliyetli 10 şehir hastanesine 25 yılda 37 milyar lira kira'

'3,8 milyar lira maliyetli 10 şehir hastanesine 25 yılda 37 milyar lira kira'
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye genelinde inşası devam eden şehir hastaneleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye genelinde inşası devam eden şehir hastaneleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğdu, "10 şehir hastanesine yapılan harcama sabit maliyeti 3,8 milyar lira. Bunlar için 25 yıllığına ödenecek kira 37 milyar TL. Sadece ilk kiralar daha işletme ücretlerini bilmiyoruz. 37 milyar TL ödeyeceğiz tam 10 katı. Halk, 25 yıllığına 37 milyar TL para ödemek zorunda kalacak." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bütçe görüşmelerine başlandı.

Bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sunum yaptı. Bütçe görüşmelerine milletvekillerinin konuşmalarıyla devam edildi.

Şehir hastanelerinin gizli özelleştirme olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Hatta buna hırsız tipi özelleştirme deniliyor batıda. Bakıldığında 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun ek 7'nci maddesine dayanılarak bu işlem yapılıyor." diye konuştu.

Sağlık alanında çok keskin bir sistem değişikliğinin bu ek madde ile yapıldığını kaydeden Erdoğdu, "Bu ek madde bürokratlara hazineye ve maliyeye yetki vermiş bulunmakta. Bütün memleketin sağlık politikalarını değiştirmekte bu bürokratlara yetki vermekte. Normalde bu yetki Meclis'te milletvekillerinde olmalı. Tek kanun maddesi ile sağlıkta dönüşüm tek bir maddeye indirildi ve gelecekte 80 milyon insanı sağlığını ilgilendiren temel dönüşüm bu şekilde yapılıyor bu son derece yanlıştır." ifadelerini kullandı.

Şehir hastaneleri nedeniyle halkın ezilmesinin yolunun açıldığını savunan Erdoğdu, "10 şehir hastanesine yapılan harcama sabit maliyeti 3,8 milyar lira. Bunlar için 25 yıllığına kira 37 milyar TL. Sadece ilk kiralar daha işletme ücretlerini bilmiyoruz. 37 milyar TL ödeyeceğiz tam 10 katı. 25 yıllığına bu hak 37 milyar TL para ödemek zorunda kalacak. Bir tek madde ile yapılıyor bu kadar büyük ihaleler yapıyorsunuz. Bu parlamentodan izin aldınız mı, yönetmelikler düzenlediniz." şeklinde konuştu.

BAZI VATANDAŞLAR GICIK KAPTIĞI DOKTOR VE HEMŞİREYİ SABİM'E ŞİKAYET EDİYOR

Bir kanunun bir maddesi ile sağlık sisteminin dönüştürülme hakkı olmadığını ifade eden Erdoğdu, şunları kaydetti: "Kayseri Hastanesi sabit maliyet yatırımı 427 milyon TL. Kira bedeli 1 yıllık 137 milyon lira. Siz 427 bin liraya ev aldığınızda onun 1 yıllık kirası için 137 bin liradan veriyor musunuz? 25 yıllık toplam kira buraya 3 milyar 443 milyon ödenecek. Ankara Etlik sabit yatırım miktarı 1 milyar 97 milyon yıllık kirası 276 milyon. 3 yıllık kirasına yapılmış, toplam ödeyeceğimiz kira 6 milyar 900 bin lira. Sonuçta 10 hastane için toplam yatırım 3 milyar. Daha turbun büyüğü de heybede. Ödenecek kira 36 milyar lira. Bu ne demek? Bunun bir de kamu maliyesi boyutu var."

Sağlık çalışanı doktor, hemşire ve diğer personelin mutsuz olduğunu kaydeden CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) toplum tarafından su istimal edilen bir sistem. Her gün imzasız gelen ihbarlarla hemşire ve doktorlar adeta taciz ediliyor. Açıkçası bazı vatandaşlar gıcık kaptığı doktor ve hemşireyi ve diğer tüm sağlıkçıları şikayet ediyor. Ve hastanelerde bunlar mecburen işleme konuyor. Bu nedenle sağlık çalışanlarımız çok moralsiz." dedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor ise "PKK bir kanserdir. Bu vaka ciddi bir kanser vakasıdır. Zamanında görmezden gelinmiştir bunu kabul edeceğiz. Bu görmezden gelindiği sürede dağdaki eşkıya silahları şehre indirmiştir. İnşallah bir daha da açılım adı altında tedaviyi geciktirmeyiz diye düşünüyorum. Günlerdir Cizre'de Cudi mahallesinde teröristlerin ele başlarından 2 kişinin olduğu ve yapılan operasyonla bunlara gereği yapıldığı basında yer aldı. Mamo ve Rozan isimli terörist bu bilgi doğru mudur?" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim