• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

2015’te Lüks Yaşama 1 Trilyon Euro Harcandı

2015’te Lüks Yaşama 1 Trilyon Euro Harcandı
Küresel lüks tüketim pazarı, 2015 yılını 1 trilyon euroyu aşan bir ciro ile kapattı.

Küresel lüks tüketim pazarı, 2015 yılını 1 trilyon euroyu aşan bir ciro ile kapattı. Lüks otomobiller listede ilk sırada yer aldı.

Bain&Company tarafından hazırlanan 14'üncü Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre, küresel lüks tüketim pazarı 2015 yılını 1 trilyon euroyu aşan bir ciro ile kapattı. ABD'nin yüzde 34'lük oran ile en büyük payı aldığı küresel lüks tüketim pazarının lideri ise yüzde 8'lik bir büyüme yakalayan lüks otomobiller kategorisi oldu.

Perakende satış değeriyle 2015 yılını 1 trilyon euroluk bir ciroyla kapatan küresel lüks tüketim pazarının yüzde 80'ini lüks otomobiller, lüks oteller ile kişisel lüks tüketim malları oluşturuyor. 2015 yılında ortalama yüzde 5 büyüme gösteren küresel lüks tüketim pazarının liderliğini ise yüzde 8'lik büyüme oranıyla lüks otomobiller yapıyor. Araştırmaya göre küresel turistler, değer kaybeden euro ve yenden fayda sağlamak amacıyla Avrupa ve Japonya'ya akın ederken, Amerika pazarı aşırı değerlenen dolar nedeniyle turist harcamalarında düşüş yaşadı. Asya pazarında Güney Kore, 11 milyar euroluk ciro ve yüzde 4 reel büyümeyle bölge birincisi oldu. Açıklanan rapora göre, aralarında deri aksesuarların, moda, parfüm ve kozmetik ürünlerinin yer aldığı kişisel lüks tüketim malları kategorisi 2015 yılında 253 milyar euroya ulaştı.

"LÜKS MALLARA EN BÜYÜK HARCAMAYI ÇİNLİLER YAPIYOR"

Bain&Company Türkiye Yönetici Ortağı Volkan Kara, Çinli tüketicilerin yüzde 31 ile lüks mallar tüketiminde en büyük harcamayı yapan kesim olduğunu belirterek, "Çinli tüketicileri yüzde 24 ile Amerikalılar, yüzde 18 ile Avrupalılar takip ediyor. Vergi İade hizmeti veren Global Blue tarafından tax-free (vergiden muaf) alışveriş konusunda ortaya konan veriler, Çinli tüketicilerin özellikle Avrupa ve Japonya gibi olgun pazarlara kur dalgalanmalarından faydalanmak için akın ettiklerini ortaya koyuyor" dedi.

Çinlilerin vergiden muaf olarak satın aldıkları, özellikle daha erişilebilir lüks mallarda yüzde 64 oranında bir artış olduğunu söyleyen Kara, "Aşırı lüks malları tercih eden Amerikalılar ise yüzde 67 ile bu artışta ikinci sırada yer alıyor. Öte yandan raporda, Rusların Avrupa'daki vergiden muaf harcamalarını yüzde 37 oranında azalttılar. Japonların Avrupa'daki harcamalarının da yüzde 16 oranında düştü. Aşırı değerlenen dolar pek çok küresel turist için Amerika'yı pahalı hale getirirken, Amerikalı tüketicilerin yerel harcamalarını arttırdıkları gözleniyor. Buna karşılık ABD 79 milyar euro ile küresel lüks pazarı içindeki yenilmez hakimiyetini ilan ederken, sadece New York kentinde yapılan harcamalar tek başına Japonya'yı geçti" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim