• BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

200 bin noktada ‘yasak’ başladı

Saat 22.00’den sonra içki satışına sınırlama getiren düzenleme dün gece saat 00.00’dan sonra resmen devreye girdi.
Türkiye’de 200 bin noktanın sınırlamadan etkileneceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Bendevi Palandöken, uygulamanın haksız rekabet yol açacağını söyledi. Palandöken, “Cirolar düşecek. Bazı noktalarda yüzde 70’e yakın düşüşler yaşanacak. Alkol tedarik eden firmalar da düzenlemeden etkilenecek. Esnafa verilen üzerlerinden reklamların yer aldığı buzdolapları bile artık olmayacak. Şirketler reklamlarının olmadığı dolapları artık esnafa ücretsiz vermeyecek. Bu durum bile çok sorun çıkaracak. Esnafa büyük yük binecek” dedi.
 
REKABET GÜCÜ AZALDI
 
İstanbul’da yaklaşık 5-6 bin civarında alkollü içki satış noktasının olduğunu ifade eden İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin, düzenlemenin esnafı ikiye böldüğünü söyledi. Saat 22.00’den sonra esnafın durumunun zor olduğunu söyleyen Keskin, “Düzenlemenin iyi olduğunu söyleyen de var, kötü olduğunu söyleyende. Ancak getirilen sınırlama sonrası küçük esnaf zor durumda kalacak. Alışveriş merkezleri ile rekabet gücü iyice azalacak” dedi.
 
CEZALAR ESNAFI BİTİRİR
 
AVM’lerin saatlerine de düzenleme getirilmesi gerektiğinin altını çizen Keskin, “Düzenlemeden önce esnaf AVM’lerden 2-3 saat sonra kapanıyordu. Şimdi ise aynı saatte içki satışı sonlanıyor. Küçük esnaf bu arada elde edilen ciroyu kaybetmiş oldu” diye konuştu. 18 yaş altındakiler içki satışının yasaklanması ile ilgili de konuşan Keskin, “Yasaya göre 18 yaşından küçüklere içki satan firmaya ceza kesiliyor. Ancak onu bakkala içki almaya gönderen aileye ceza uygulanmıyor. Bu çerçeveden  bakıldığında düzenlemede bir çok eksik bulunuyor” ifadesini kullandı. Yasağı ihlal edenlere kesilecek 29 bin 303 lira ile 146 bin 527 lira arasında para cezasının çok fazla olduğunu ifade eden Keskin, kesilecek tek bir cezanın bile esnafı bitirecek düzeyde olduğunu söyledi.
 
Beşiktaş’ta  protesto
 
BEŞİKTAŞ’ta bir grup esnaf ise bakkallar ve tekel bayilerine saat 22.00’den sonra getirilen içki yasağını protesto etti. Beşiktaş Kartal heykeli önünde toplanan grup, yasaklara ilişkin imza kampanyası başlattı. Bugün başlayan uygulamayla küçük esnafın mağdur olacağını ve zamanla tekel bayilerinin kapanmak zorunda kalacağını ifade eden bir esnaf, “Tekel bayi esnafı olarak bizi temsil edecek her hangi bir kurum bulamadık. Yasaklarla en çok zarar görecek olan küçük esnaflar. En fazla dayanabileceğimiz 2 ay. Yasak devam ederse tüm tekel bayileri kapatacak ya da kaçak satışa yönelecek” dedi. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim