• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 7 yıl önce meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden 10 dağcı için bölgede anma töreni...

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 7 yıl önce meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden 10 dağcı için bölgede anma töreni düzenlendi.

Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Dağcılık İl Temsilciliği, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) tarafından ortaklaşa düzenlenen program Gümüşhane Valiliği tarafından yaptırılan anıtın önünde gerçekleşti.

Program öncesi Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından Zigana dağı zirvesinde kurulan Kış Temel Eğitim Kampına katılan 37 il ve 87 kulüpten katılan yüzlerce dağcı ile Gümüşhane, Trabzon ve Rize'den bölgeye gelen dağcılar Zigana Dağı zirvesinde bulunan Gümüşkayak Tesisleri'nden?çığ felaketinin olduğu bölgede yapılan anıta kadar yaklaşık 3 kilometrelik yolda yürüyüş gerçekleştirdi.

Eksi 10 derece soğuk ve yoğun kar yağışı altında gerçekleştirilen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, dağların çekici, cazip ve güzellikleri bulunan yerler olmasına karşın riskleri de bulunan yerler olduğunun altını çizerek, "Biz dağcılar bu riskleri en aza indirilebilmesi için eğitilmek, deneyim kazanmak, sabırlı olmak ve çok bilgiye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz" dedi.

Karaca, "25 Ocak 2009 tarihinde hemen bu tepenin arkasındaki sırttan kopan bir çığ 10 doğasever arkadaşımızı altı götürdü. Allah onlara rahmet etsin. Olayın ardından hem Trabzon'da hem de Gümüşhane'de bu arkadaşlarımız için birer anıt yapıldı. Biz de Türkiye Dağcılık Federasyonu başkanlığı olarak bu vefa borcumuzu ödemek için her kış temel eğitim programını Zigana dağında 25 Ocak'ta başlattık" diye konuştu.

Torul Kaymakamı Hakan Kafkas ise hüzünlü bir kış gününde bir araya geldiklerini belirterek, hayatını yitiren dağcıları rahmetle andığını söyledi.

Zigana'nın bu tarz doğa sporları için bulunmaz bir nimet olduğunu kaydeden Kafkas, bu tarz olayların yaşanmaması için gereken tedbirleri alacaklarını belirterek, önümüzdeki süreçte bu tarz acı olayların yaşanmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından hayatını kaybeden 10 dağcı için İlçe Müftüsü Hasan Değirmenci tarafından dua yapıldı. Etkinliğin sonunda Torul Kaymakamlığı tarafından Kış Temel Eğitim Kampı ve yürüyüşe katılan sporculara içerisinde muz, meyve suyu, köme ve kek bulunan kumanya dağıtıldı.

Anma törenine?Gümüşhane Vali Yardımcısı Şenol Turan, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Yusuf Erdem, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, yüzlerce dağcı ve ölen dağcıların arkadaşları katıldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da doğa yürüyüşü yapan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı. Olayda, Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık da tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde hayatını kaybetmişti. Çığda, Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek de yaralanmış, olayın ardından Gümüşhane Valiliğince Zigana Dağı'nda hayatını kaybeden 10 dağcı için anıt yaptırılmıştı.

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi

Zigana Çığ Şehitleri İçin Anma Töreni Düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim