• BIST 8718.11
  • Altın 2246.452
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1901
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı
Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde zeytincilikle uğraşan iki ortak Oğuz Çakır ve Tarkan Karakaya, İspanya'dan aldıkları yaklaşık 250 bin euro değerindeki...

Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde zeytincilikle uğraşan iki ortak Oğuz Çakır ve Tarkan Karakaya, İspanya'dan aldıkları yaklaşık 250 bin euro değerindeki zeytin hasat makinesiyle, hem maliyetleri azalttı hem zamandan tasarruf sağladı hem de özellikle zeytinyağında kaliteyi arttırmayı başardı.

Manisa'nın Köprübaşı ilçesindeki Kaftan'ın Çiftliğinde zeytinde gerçekleşen 2. Hasat Şenliği'ne İstanbul, Bursa gibi illerden birçok yatırımcı katıldı. Zeytin makinesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Çakır, makineyi 3 yıl önce İspanya'dan getirdiğini söyledi. Arbequına zeytin fidanının çok zor büyüdüğünü ancak budamaya cevap verdiğini, budandıkça küçük kaldığını ifade eden Çakır, "Bu fidan küçük kaldığı için bu makineye uygun. 5 yılı geride bıraktık. Bu ağaçlar 4,5 yaşına geldi. 2,80 metreye kadar bizim burada çok ideal. Bizim amacımız birim alanından en yüksek verimi elde edebilmektir. Yağ kalitesini de göreceğiz. İlerledikçe zeytinin boyutu büyüyor. Bu fidan düz ve az eğimli alanlara ekiliyor" dedi.

500 işçinin yaptığı işi tek başına yapıyor

Kabaca 1 dönümü 10 kişinin topladığını hesapladıklarını dile getiren Çakır, "Biz bu aletle 1 günde 40-50 dönümü topluyoruz. Yani 400-500 işçinin yaptığını bir günde yapıyor. Doğal olarak maliyetleri de çok düşürüyor. Bölgemizde en büyük sorun işçiliktir. İşçilik başlı başına bir sorun. Burası yağlık bir zeytin çeşididir genellikle. Yüzde 10 ila yüzde 30 arasında zeytinler morlaşmaya başladığında yağlık için ideal zaman oluyor. O dönemlerde toplayabilmek için işçiyle bunu yapamıyorsunuz. Doğal olarak üretilen zeytinyağlarının kalitesinin düşük olmasının nedeni budur. Biz böylece istediğimiz en ideal zamanda tüm ürünü topluyoruz. Topladıktan sonra anında sıkmaya gönderiliyor. Yağda asitleşme olmuyor, kalite kaybolmuyor. Yağ kalitesini inanılmaz bir şekilde üst seviyeye çekiyor. Ağaçları bu boyutta tutarak, bakımını da yapmış oluyoruz. Biz ancak bu şekilde İspanya ile mücadele edebiliriz" diye konuştu.

Çakır, dünyada üretilen zeytinin yüzde 80'inin bu cinsten üretildiğini kaydederek, bu durumun Türkiye'de çok çok az olduğunu söyledi. Çakır, bu makinenin maliyetinin 200 bin ila 250 bin euro arasında değiştiğini vurguladı. Çakır, iki zeytin aralığının 3,75 metrekare olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Makineli hasada dönüşüm olmalı

Zeytinde makineli hasadın günden güne yaygınlaşması gerektiğini belirten Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, işçi masrafının çok fazla olduğunu söyledi. Zeytin bahçelerinin makineli hasada pek uygun olmadığını kaydeden Kaya, kentsel dönüşüm gibi makineli hasada dönüşüm olması gerektiğini ya da yeni kurulacak olan bahçelerin buna uygun olması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Tadım Uzmanı Birsen Can Pehlivan, katılımcılara zeytinyağı tadım eğitimi verdi. Konuşmaların ardından zeytinler makineyle hasat edildi. Hasat edilen zeytinler traktöre yüklenerek yağ sıkmaya götürüldü. Bazı vatandaşlar ise elle hasat etti.

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı

Zeytinde makineli hasat dönemi başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim