• BIST 8718.11
  • Altın 2246.452
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1901
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi
Hatay'ın Altınözü ilçesinde düzenlenen Birinci Zeytinyağı ve Zeytin Festivali'nde Altınözlü kadınların zeytinyağı ile yaptığı yemekler kıyasıya...

Hatay'ın Altınözü ilçesinde düzenlenen Birinci Zeytinyağı ve Zeytin Festivali'nde Altınözlü kadınların zeytinyağı ile yaptığı yemekler kıyasıya yarıştı. Etkinliğe katılan Canan Karatay da zeytinin önemini anlatarak, Altınözü halkını zeytinlerini bozdurmamaları konusunda uyardı.

15 Temmuz Milli İrade Parkında gerçekleşen festival etkinliklerinde yemek yarışması ve Canan Karatay sempozyumu düzenlendi. Jüride bulunan Mutfak Araştırmacısı, Gazeteci, Yazar Nedim Atilla, festivalde zeytinyağı ile yapılmış 87 yemek çeşidinin yarıştığını söyledi. Mutfak Araştırmacıları tarafından puan verilen 87 yemek hakkında konuşan Atilla, "Bu Türkiye'de bizim kolay kolay görebildiğimiz bir şey değil. Ben aslen Ayvalıklıyım. Ayvalık'ta zeytinyağı bölgesi ama bir yemek yarışmasında bu kadar çok çeşit katılmaz. Gerçekten katılan bütün hanımları girişte kutladım. Öncelikle medeni cesaretlerinden dolayı kutladım. Sonra Altınözü Kaymakamlığını ve Altınözü Belediyesini kutladım. Bu zeytinyağına çok önemli bir hizmettir. Bunu gerçekleştirdikleri içinde biz jüri üyeleri ve arkadaşlarla beraber gerçekten çok sevinç duyduk. Çok başarılı bir program olduğunu düşünüyoruz. Biz ilk etapta bulgur işlerini ve hamur işlerini tadıyoruz sonra dolmanın tadına bakıyoruz. Valla çok zor. Jürinin işi çok zor, çok kolay değil yani bütün bunların hakkını vermek" dedi.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay da Altınözü'nde düzenlenen Zeytinyağı ve Zeytin Festivalinde gerçekleştirilen sempozyuma katılarak zeytinin öneminden bahsetti. Karatay, 2015 yılında Suriye'de 6-7 yıldır savaş olmasına rağmen Türkiye'den daha fazla zeytin ihracat ettiğini söyledi. Altınözü halkına seslenerek zeytinlerini bozdurmamaları konusunda uyaran Karatay, "Altınözü'nün geleneksel zeytinlerini bozdurmayın. Kurulacak sanayi sitelerinde livyera tesisleri kurdurtmayın. Çünkü livyera zeytinyağı en kötü zeytinyağı, en tehlikeli zeytinyağı. Türkiye zeytinyağı ve zeytin üretiminde dünyada dördüncü, beşinci, ihracatta acaba neden geriyiz. Çünkü kimse kalkıp livyerayayı almıyor. Herkes akıllanmış. Yunanistan bizden daha çok zeytinyağı satıyor, 11 Milyon kişilik yer. Onun için ben rica ediyorum. Mümkün olduğu kadar mestprodaction denen olaya geçtiğimiz zaman maalesef kalite de düşüyor. Bu kaliteyi düşürmemeye çalışın. Ona göre teknoloji, ona göre geliştirme yine öneriyorum o zaman dünyada birinci oluruz. İhracatta da üretimde de. 2015 yılında Suriye'de 6-7 yıldır savaş olduğu halde Türkiye'den daha fazla zeytin ihracat ettiğini biliyor musunuz? İşte bu bize ayıptır. Çünkü bu bizim zeytinlerimiz ilaçlı. Altınözü'nün ve Mut'un zeytinleri de havadan ilaçlama yapılmıyor. Onun için çok önemli. Toroslardan gelen meltemlerden besleniyor o zeytinler. Kıymetini bilin ben bir kalp profesörü olarak merakımdan dolayı ortaya çıkarmışım. Onun için siz bir cennetin içinde yaşıyorsunuz" diye konuştu.

Programlara Hatay Valisi Erdal Ata, Altınözü kaymakamı Bülent Uygur, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı ve protokol üyeleri katıldı.

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi

Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde yemek yarışması düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim