• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor
Edremit ilçesindeki bir ahşap ustası, özellikle zeytin ağacı olmak üzere, kullanılmayan veya yakılacak olan çeşitli ağaç ve ağaç köklerinden doğal...

Edremit ilçesindeki bir ahşap ustası, özellikle zeytin ağacı olmak üzere, kullanılmayan veya yakılacak olan çeşitli ağaç ve ağaç köklerinden doğal dekoratif ev ve iş yeri ürünleri elde ediyor.

25 yıldır evli olduğu eşi Naide Karaman ile birlikte 20 yıldan beri ahşap ustalığı yapan, Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Niyazi Karaman, kullanılmayan veya yakacak olarak ayrılan atık ağaç parçaları ve köklerine yeniden hayat veriyor. Marangoz atölyesini 1 yıl önce yenileyen Karaman, bölgede hiç kimsenin yapmadığı farklı bir alana yöneldi ve atık ağaç ve ağaç köklerini toplamaya başladı. Kaz Dağları yöresinin zeytin, ceviz, mandalina, meşe, kayın gibi ağaçlarından atık olarak ayrılan parçaları atölyesinde işleyen Karaman çifti, bu parçalarla masa, sehpa, ev ve iş yerleri için süs eşyaları, çeşitli mutfak gereçleri, kase, tabak ve iş yerleri için fason parça üretimi gerçekleştiriyor. Özellikle mutfak gereçleri üretiminde müşterilerin en çok zeytin ağacını tercih ettiğini söyleyen Niyazi Karaman, bu ürünleri alışılagelmiş yöntem olan kimyasal içerikli vernik maddesi ile kaplamıyor. Mutfak gereçleri kaplamasında anti bakteriyel özelliğe sahip olan doğal zeytinyağı kullanan Karaman çifti, bu sayede ürünün yıllarca bozulmasını önlerken, insan sağlığınıda tehlikeye sokmuyor.

Açıklamada bulunan Niyazi Karaman, dekoratif ürün üretimine yeni başladıkları için henüz yurt dışına ürün satmaya başlamadıklarını söyleyerek, çürüdüğü için içine karıncaların yuva yaptığı ağaç parçalarıyla bile süs eşyaları elde edebildiklerini ifade etti. Karaman, "Biz burada, yörede odun olarak yakılabilecek atık ağaçlardan biz çeşitli materyaller, evsel gereçler, zeytin ağaçlarından genellikle otellere kesim tahtaları, zeytin sunum tabakları, kaseler, çoğunlukla kütük masa ve sehpalar üretiyoruz. Kimsenin önemsemediği, uğraşmak istemediği herhangi bir malzemeyi biz bir objeye dönüştürüp kullanıma sunmaktayız. Ürünlerde vernik gibi kimyasal madde kullanmıyoruz. Genellikle de zeytin ağacı ağırlıklı olarak çalıştığımız için malzemeyi zeytinyağında bekletip, zeytinyağına doyurarak kaplıyoruz. Yani zeytinyağı sürüyoruz. Burası daha 1 yıllık yeni bir kuruluş. Henüz yurt dışı bağlantılarımız oluşmadı. Yapmış olduğumuz bu çalışmaların dışında bir de piyasaya cevap verip, torna makinalarımızla fason üretim yapmaktayız. Dekoratif çalışmalarımızda genellikle zeytin ahşabı ürünleri tercih ediliyor. Şu anda yaptığımız çalışmalara baktığımızda, kurumuş bir sarmaşık kökü var ve bunu bitirdiğimizde dekoratif ürün olarak satacağız. Ardıç ağacından dekoratif masa ve sehpalar üzerinde çalışıyoruz. Elimizde içine karıncaların yuva yaptığı kurumuş bir meşe ağacı gövdesi bulunuyor ve bunu da, üzerine cam koyup sehpa yapacağız. Mandalina ağacından bir sehpa çalışmamız bitmek üzere. Ceviz, mandalina ve zeytin ağaçları kullanarak ekmek kesme tahtası, maşa, sıpa kula, çorba kaseleri ve tabak üretimimiz sürekli oluyor. Çalışmalarımı uzun zamandan beri 25 yıllık eşim ile birlikte yürütüyorum" dedi.

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor

Zeytin Ağacı Kütükleri Ve Kökleri Sanata Dönüşüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim