• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Zengin çocukların zekaları da zengin oluyor!

Zengin çocukların zekaları da zengin oluyor!
Uzmanlar araştırdı ve sonuç olarak fakirlik ve zenginliğin zekaya etkisi büyük olduğunu saptadı. D çocuklarınYapılan araştırmada fakirliğin çocuk beyni üzerinde olumsuz etki yaptığı öne sürüldü.

ABD 'deki dokuz çok büyük şehirde yaşamını sürdüren 1.099 çocuğun katıldığı araştırmada, değişik gelir gruplarından çocukların beyin taramaları incelendi.

Araştırma sonucunda, gelir düzeyi düşük olan çocukların beyinlerine ait yüzey alanının daha küçük olduğu anlaşıldı. Araştırmayı yapan bilim insanları, yüzey alanı ile zekanın doğrudan bağlantılı olduğunu diyor .  

Araştırmayı yapan ekibin başında, Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Kimberly Noble bulunuyor. Asistan profesör olan Kimberly Noble, çalışma hakkında Nature Neuroscience dergisinde bir makale yazarak "Maddi farklılıklarda biraz bile farklılık olsa, bunun beynin yüzey alanına olan etkisi çok fazla çok büyük . Yüzey alanı ise doğrudan yeteneklere ve akademik başarıya etki ediyor. Daha çok fazla okuma, dil bilgisi, ayrıcalıklı fonksiyonlar ve mekânsal yeteneklerde bu etkileri görebiliyoruz” diye belirtti .
Araştırmacılar, sosyal ve ekonomik statünün okul başarısını ve zekâyı etkilediğini esasen biliyordu. Ancak bunun nedenini bilmiyorlardı.

Noble’a göre zengin ailelerin çocukları, beyinlerini genç yaşta harekete geçirmeye daha yatkın ve bu nedenden de beyinleri daha çok fazla gelişiyor. Aynı zamanda fakir çocuklar yaşam alanlarında kurşun ve sigara dumanı gibi kimyasallara, hatta hava kirliliğine maruz kalıyor. Bu da beyinlerine ziyan veren bir başka unsur .

EĞİTİM DURUMU ETKİ ETMİYOR

Yaşları 3 ila 20 arasında farklılıkları bulunan 1.099 çocukla gercekleşen araştırmada, çocuklar değişik gelir gruplarına mensup ailelerden seçildiler. Yılda 5.000 dolardan ( yaklaşık olarak 13 bin TL) az ve 300.000 dolardan ( yaklaşık olarak 771 bin TL) çok fazla kazanan insanların çocuklarıyla gercekleşen araştırmada, ailelerin eğitim durumları da çeşitlilik gösteriyordu. Aileler, 7 yıldan az okula gidenler ve yüksek lisans, doktora programlarını bitirenler olarak ikiye ayrıldı. Eğitimli ailelerin çocuklarının beyin yüzeyinin daha geniş olduğu görüldü. Ancak ailelerin gelir düzeyinin, beyin üzerinde eğitim durumundan daha etkili olduğu belirlendi. Özellikle alt gelir grubunda küçük gelir değişiklikleri beyinde çok büyük farklılıklar yaratırken, gelir miktarı arttıkça çocukların beyinleri arasındaki farklar azalıyor.

BU DURUM DEĞİŞEBİLİR Mİ?

Bu araştırmadan akabinde bilim insanları yeni bir sorunun peşine takıldı: Bu etkiler kalıcı mı, yoksa nakit kazandıktan akabinde değişiyor mu? Bu konuda yeni bir araştırma başlatan Columbia Üniversitesi çalışanları, şimdi de gelir durumu düşük ailelere bir miktar nakit vererek, çocukların beyninde bir değişim olup bulunmadığı ölçecekler.

NBC News’a röportaj veren Noble; “Geçmişinde dezavantajlı olan ailelerin stres hayatını sürdürmeye daha yatkın olduklarını biliyoruz. Ama bu vaziyet değiştirilebilir, az gelirli ailelerin çocuklarını doğumundan üç yaşına kadar izleyeceğiz ve duygusal ve zihinsel gelişimlerini inceleyeceğiz. Gelir arttığında ne gibi değişiklikler olduğunu tespit edeceğiz. En düşük gelirli ailenin çocuğu ile en yüksek gelirli ailenin çocuğunun beyinlerinin yüzey alanlarının arasındaki yaklaşık olarak ayrım %6 oranında” diye belirtti .

Princeton Üniversitesi’nde gercekleşen bir başka araştırmada ise, fakirliğin insanları daha stresli hale getirdiği, değerlendirme yeteneklerini sınırlandırdığı ve çocukların yanlış kararlar vermeye daha meyilli olduğu belli oldu .

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim