• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Zayıflamanın Sırrı Genlerde Saklı

Zayıflamanın Sırrı Genlerde Saklı
Diyetisyen Mustafa Tilekli, bir kişinin en ideal beslenmesinin o kişinin genetik yapısına uygun olan beslenme tarzı olduğunu söyledi.

Diyetisyen Mustafa Tilekli, bir kişinin en ideal beslenmesinin o kişinin genetik yapısına uygun olan beslenme tarzı olduğunu söyledi.

Doğuştan kazanılan genetik yapının değişmesinin mümkün olmadığını dile getiren Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliğini Diyetisyeni Mustafa Tilekli, "Kişiye özel beslenme yıllardır diyet yapan, yapmayan herkesin en sık duyduğu cümlelerden biri olmuştur. Burada bahsedilen özel durum kişinin kilosuna boyuna yaşına ve yaşam tarzına uygun bir beslenmedir. Ancak aslında kişiye özel beslenme o kişinin genetik yapısına uygun olan beslenmedir. Doğuştan kazandığımız genetik yapımızın değişmesi mümkün değil ama o genetik yapımıza uygun bir yaşam ve beslenme tarzı benimsediğimizde hastalıklara yakalanma riskimizi düşürebiliriz. Örneğin her insanın obez olma riski vardır. Kiminin daha yüksek kiminin ise çok daha düşüktür. Çevremizde çok yemek yediği halde kilo almayan buna karşılık çok az yediği halde kilo veremeyip üstüne kilo alan insanların aslında neden bunu yaşadıklarının cevabı genlerinde saklıdır" dedi.

SENİN İÇİN ZEYTİNYAĞI ZARARLI OLABİLİR

Zeytinyağının sağlık açısından çok faydalı bir gıda olduğunu dile getiren Tilekli, "Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bir gıdadır zeytinyağı. O yüzden toplumun çoğunluğu onu baş tacı yapar ve hatta sınırsızca tüketmeye başlar. Tereyağı da üzerinde çok tartışılan diğer gıdalardan biridir. Bununla birlikte çok yağlı beslendiği halde kolesterol problemi yaşamayan kalp krizi riski düşük çok insana denk geliyoruz. Buna karşılık yağ olarak sadece zeytinyağı tüketen bir insanın kan yağları çok yüksek çıkabiliyor. İşte bunun da cevabı genlerimizde saklı. Beslenmeye ek olarak spor ve egzersizde kişinin genetik yapısına uygun olmalı. Kilo verme sürecinde yapılan en büyük yanlışlardan biri de hatalı egzersizler yapmaktır. Çok uzun süre boyunca fazla efor sarf etmek bazen kilo kaybı bir yana birçok hastalığa davetiye çıkartır. Bir insanın hangi şiddette spor yaparsa hem sağlığını koruyup hem kilo verebileceği de yine o kişinin genetik yapısında mevcuttur" diye konuştu.

Hastalıkların tedavisi kadar hastalıklara yakalanmadan önce önlem almanın ve hastalık riskini en az indirmenin çok önemli olduğunu ifade eden Tilekli, "Aslında yıllarca sağlıklı olduğunu düşünüp de yediğimiz her besin veya yaptığımız davranışlar aslında bizi kimi hastalıklara daha çok yaklaştırıyor olabilir. Bunun için yaptıracağımız genetik analiz sonucunda genlerimizin bize söyledikleriyle yaşamın geri kalan kısmında hastalıklardan çok daha uzak çok daha sağlıklı ve tabii ki de ideal kilosunu rahatlıkla koruyabilen kişiler olmamız mümkün" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim