• BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Zamanında Yağan Kar Fındıkta Zirai Don Riskini Ortadan Kaldırdı

Zamanında Yağan Kar Fındıkta Zirai Don Riskini Ortadan Kaldırdı
GİRESUN (İHA) – Giresun'da zamanında yağan karın fındıkta zirai don riskini ortadan kaldırdığı belirtildi.

GİRESUN (İHA) – Giresun'da zamanında yağan karın fındıkta zirai don riskini ortadan kaldırdığı belirtildi.

Yağlıdere Genç İş Adamları Derneği (YAGİAD) Başkanı Kenan Kır, zamanında yağan karın 2016 sezonu için umut verici olduğunu söyledi. 2015 yılının son ayları ile 2016'nın ilk aylarında kar yağışının fındığın üretim alanında, toprağın nemi ve suyu emmesi, dalı beslemesi hususunda çok büyük bir fayda sağladığını belirten Kır, "Karın zamanında yağması ile bu konuda şunu ifade edebiliriz; fındığın yanma riskini zamanında yağan kar ortadan kaldırdı. Çünkü kar vaktinde yağdı, fındığın açım ve aşılama dönemleri normale gidiyor. Dolayısıyla gelecek dönemde fındık konusunda iyi bir üretim dönemi olacağını düşünüyoruz" dedi.

"Kar fındığa bu anlamda iyi yaradı. Fakat fiyatlar anlamında ise olumsuz etkiledi" diyen Kır, "Şuan işlem gören fındık hacmine baktığımız zaman ve geride kalan fındık hacmine baktığımız zaman hem piyasa anlamında sıkıntı olmasına rağmen karın zamanında yağmasıyla birlikte ihracatçı veya büyük alıcılar Türkiye'deki fındık üretiminin riskinin azaldığından fındık fiyatlarını olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Piyasada bugün aktif rol oynayanların hepsi fındık fiyatlarının düşeceğini savunmaktadır" diye konuştu.

"PİYASA HARİCİ FINDIK STOK EDENLER DENGELERİ BOZDU"

Fındıkta 2015 sezonunu değerlendiren Kır, "Fındık ilk piyasaya indiği zaman 13 TL bandında başlayan fiyat, düşüş yaşayarak önce 11'e, sonra çıkış yakalayarak 14 buçuk bandına çıktı. Şuan itibariyle 11 lira olmak üzere fiyatlandı. İlk etapta piyasanın yüksek açılıp, düşmesi ve daha sonra sürekli artış göstermesi, piyasa harici aktif olmayan insanların da fındıktan beklenti umarak fındık stok etmeleri, piyasadaki arz talep dengelerini bozmalarıyla fındık ciddi anlamda fiyat farkına uğradı ve şimdide gerilemeye başladı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim