• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi’nden TÜBİTAK’a iki proje

Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi’nden TÜBİTAK’a iki proje
Türkiye'nin 512'inci, Adana'nın 3'üncü Ar&Ge (Araştırma Geliştirme) Merkezi'ni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile faaliyete geçiren Zahit...

Türkiye'nin 512'inci, Adana'nın 3'üncü Ar&Ge (Araştırma Geliştirme) Merkezi'ni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile faaliyete geçiren Zahit Alüminyum, TÜBİTAK'a iki proje sundu, iki projenin de hazırlığı sürüyor.

Zahit Alüminyum Ar&Ge Merkezi Danışmanı ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güneş, günümüzde, teknolojik gelişmelerin ve rekabet avantajının Ar&Ge faaliyetlerine verilen önem sonucunda elde edildiği gerçeğini kavrayan işletmelerin, Ar&Ge faaliyetlerine önem verdiklerini bildirdi. Yenilikçi kuruluşların, Ar&Ge "ye yaptıkları yatırımlarla pazardaki rakiplerine üstünlük sağladıklarını ifade eden Doç.Dr. Güneş, bu çalışmaların firmalar kadar ülke ekonomisine de güç kattığını vurguladı.

Küresel rekabet ortamında sanayide faaliyet gösteren işletmelerin Ar&Ge faaliyetlerini gerçekleştirmelerinin artık bir zorunluluk olduğunu belirten Güneş, bu kapsamda, Zahit Alüminyum'un geçtiğimiz Haziran ayında faaliyete geçirdiği Ar&Ge Merkezi'nde, Ar&Ge Merkezi Müdürü Dr. Koray Turbalıoğlu'nun yönetimindeki nitelikli personel altyapısı ve laboratuvar imkanlarıyla hazırlanan iki önemli projenin TÜBİTAK'a sunulduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Güneş, Adana Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerinde, Aluminance, Vetrina ve Zahit markaları ile alüminyum profil, Aluminance ve Vetrina markaları ile kompozit panel, Solarfield markası ile de gün ışığını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik güneş paneli üretimi gerçekleştiren Zahit Alüminyum'un Ar&Ge Merkezi'nde, öncelikle ürün kalitesini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Ürün kalitesinden kastımız; ürünlerin pazardaki rekabet gücünü arttırmak, daha yüksek katma değerli ürün haline dönüştürmektir" dedi.

Güneş, 3 yıl sürmesi planlanan Endüstriyel Ürün Tasarım Projesi'nin Ekonomi Bakanlığına sunulduğunu kaydederek, "Proje kapsamında yüksek teknolojik cihaz ve yazılımlar ile katma değerli ürün portföyünü arttırmayı ve ürün kalitesini üst seviyeye çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu üç yıl zarfında ihracat rakamlarının mevcut olandan daha yukarılara çıkartılacağının altının çizen Doç. Dr. Güneş, "Endüstriyel ürünü üretmek için kalifiye mühendis ve elemanlara ihtiyaç var. Yine bu proje kapsamında umarım firmanın da daimi personeli olacak. 3 yıl içerisinde istihdam edeceğimiz personeller olacak. Makine, teçhizat, yazılım konusunda da yine bu proje firmanın mevcut kapasitesini artıracak, mevcut teknolojik altyapı daha da güçlenecek" diye konuştu.

Doç. Dr. Mustafa Güneş, projenin, firmanın mevcut Ar&Ge Merkezinde kalifiye eleman, mühendis sayısının arttırılmasında, endüstriyel ürün tasarlayabilen mühendis, teknisyen veya teknik kişilerin istihdamına önemli katkı sunacağını ifade etti. Güneş, "Yine bu proje sayesinde, firmanın yüksek teknoloji içeren Ar&Ge analiz test cihazlarının sayısı artacak. Hali hazırda olan cihazların modifikasyonuyla ilgili bir desteği içerdiği için daha düşük hassasiyette ürün çıkarılabilecek bir altyapı bu proje kapsamında oluşturulacak" şeklinde konuştu.

Üretim maliyetini düşürecek proje

Doç. Dr. Güneş, Ar&Ge merkez müdürü ile birlikte, piyasanın ihtiyacı olan ve firmanın üretme kapasitesi olan Ar&Ge yoğun ürün tasarımları belirleyerek ilk etapta TÜBİTAK'a sunulmak üzere iki adet proje hazırlandığını da dile getirdi.

TÜBİTAK'a sundukları iki proje ile ilgili özet bilgi de veren Doç. Dr. Mustafa Güneş, şunları kaydetti:

"Bu projelerden bir tanesi maliyetleri düşüren bir proje. Bir yazılımla gerçekleştirilecek bu proje sayesinde döviz ödediğimiz bazı girdi maliyetlerini aşağıya çekmiş olacağız. Böyle bir projeye sadece Zahit Alüminyum tesislerinin değil, sektörde faaliyet gösteren tüm firmaların ihtiyacı var. Biz o firmalara da hizmet sunma imkanı bulabileceğiz. 18 Ar&Ge personeli bir fiil bu projenin üzerinde çalışıyor. Sunduğumuz diğer proje yapı malzemelerine dönük. Firmanın hali hazırda ürettiği bir kompozit panel yapı malzemesi var. Firma şu anda B1 ve B2 normlarında kompozit panel üretiyor. Yeni yıldan itibaren de A2 sınıfı üretime geçecek. Bu sınıf alüminyum kompozit panellerin en büyük özelliği yangına karşı en üstün performans sağlayan yanmaz özelliği taşımasıdır. Özellikle Avusturalya ve İstanbul'da yaşanan otel yangınlarında bu malzemelerin yanmazlık özelliğinin önemi anlaşıldı ve hatta binaların yangından korunması yönetmeliğine göre, bina yüksekliği 21.5 metreden fazla olan yapılarda A2 sınıfı yanmaz malzeme kullanılması yasal bir zorunluluk halen getirildi. TÜBİTAK'a sunduğumuz ikinci projemizde, yanmazlık özelliğini farklı bir malzeme ile sağlamaya çalışacağız. Ürünün yanmazlık direncini artıracak bu malzeme ile üretime başladığımızda hammadde sıkıntısı yaşar mıyız? Biz bunu da araştırarak projeyi hazırladık. Mevcut A2 sınıfı üretimde yanmazlık Çin polietilen denilen bir malzeme kullanılıyor. Bizim kullanacağımız ikame bir malzeme olacak. Bu malzeme ithal bir malzeme olmaması açısından büyük önem taşıyor."

Doç. Dr. Mustafa Güneş, Zahit Alüminyum'un Ar&Ge Merkezi ile fark oluşturulacak bilimsel çalışmalarıyla, yüksek kaliteli Alüminyum malzeme ve ürünlerinin farklı sektörlerde kullanıldığı her noktada, endüstri-sanayi gelişimine, ülke ekonomisine, çevreye ve son tüketici yaşam kalitesine katkı sunacağını sözlerine ekledi.

Güneş, yapılan bu çalışmaların üniversite-sanayi işbirliğini slogan olmaktan çıkarıp fiiliyata taşımak adına önemli bir adım olduğunu belirterek, "Üniversite-Sanayi İşbirliğine önem veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay'ın destekleri ve sağlamış olduğu sanayi merkezli çalışma ortamı burada bahsi geçen bu ve sonraki projeler adına önem taşımaktadır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim