• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Zahid Akman'a hapis cezası

RTÜK Başkanı Davut Dursun ile eski Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık, yargı kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Sanıkların cezalarını ertelemeyerek, hükmün açıklanmasını geri bırakmayan mahkeme, Akman hakkında, ayrıca "resmi evrakta sahtecilik" suçundan da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 
 
Ankara 19. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına, müdahil Cengiz Özdiker ve avukatı Nadire Özkaya ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada, taraflara esas hakkındaki görüşleri soruldu. Müdahil Cengiz Özdiker, göreviyle ilgili yapılan atamalarda, 13 mahkeme ve Danıştay kararının uygulanmadığını, mağdur edildiğini ve geçeği yansıtmayan iddialarla disiplin cezalarına maruz kaldığını ve halen uzman denetçisi olarak görev yaptığını belirtti. Sanıkların eyleminin sabit olduğunu ifade eden Özdiker, sanıklara en üst sınırdan ceza verilmesi talebinde bulundu. Özdiker'in avukatı Nadire Özkaya da yargı kararlarının sanıklarca uygulanmadığını kaydederek, sanıklardan şikayetçi olduklarını kaydetti. Sanık Arif Merdol'un avukatı Erdal Merdol, müvekkilinin, Cengiz Özdiker'in Adana Bölge Müdür yardımcılığına atanmasına ilişkin kararda çekimser oy kullandığını belirterek, Adana Bölge Müdürlüğü'ne atanmasına ilişkin karara ise olumlu oy kullandığına dikkat çekti. Adana Bölge Müdürlüğü'nün güçlü bir pozisyon olduğunu ve müvekkilinin suç kastının bulunmadığını ifade eden Merdol, "Müvekkilim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığına atanması yönündeki müştekinin istemini desteklemiş ve oraya atanmasında da olumlu oy kullanmıştır" dedi. 
 
AKMAN'IN AVUKATI SUÇLAMALARI REDDETTİ
 
Sanık Zahid Akman'ın avukatı Hakan Yıldız da Özdiker'in, Diyarbakır'a atanmasına, Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiğini ve kararın kesinleştiğini, bununla ilgili tekrar yargılama yapılmasının mümkün olmadığını iddia etti. Özdiker'in uzman denetçi olarak atanmasının, hakkında verilen disiplin cezası nedeniyle olduğunu savunan Akman'ın Avukatı Yıldız, bu atamanın usulüne uygun olduğunu ifade ederek beraat talebinde bulundu. Sanık Paşa Yaşar'ın avukatı Salih Bektaş da müvekkilinin suç kastı olmadığını ifade ederek, beraatını istedi. Sanıklar Taha Yücel ve Davut Dursun'un avukatı Veysi Savaş da müştekinin ilk görev değişikliğinin, sanıklardan önceki heyet tarafından yapıldığını belirterek, müvekkilinin de içinde bulunduğu heyetin değişik meslek gruplarından seçildiğini belirtti. Müvekkillerinin olay tarihinde RTÜK üyesi olduklarını üyelerinde gündeme belirleme yetkilerinin bulunmadığını belirten Savaş, Özdiker'in görevlendirildiği pozisyonların, RTÜK mevzuatı ve imkanlarına göre gerçekleştirildiğini savundu. Savaş, "Müvekkilim hakkındaki ithamlar asılsızdır. Suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Ayrı ayrı beraatlerine karar verilsin" dedi. Sanık Abdulvahap Darendeli'nin avukatı Fatih Mehmet Erduran ise müvekkilinin hakim olarak görev yaparken RTÜK üyesi olarak atandığına dikkat çekti ve bu süreçte birinci sınıf hakim olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi. Müvekkilinin Adalet Bakanlığının farklı birimlerinde de görev almaya devam ettiğin altını çizen Erduran, müvekkili birinci sınıf hakim olduğu için Yargıtay tarafından yargılanması gerektiğini savundu. Müvekkili hakkındaki dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesini isteyen Erduran,  uzman Denetçisi olarak atanan Özdiker'in bu karara ilişkin yürütmeyi durdurma isteminin reddedildiği, bu nedenle müvekkilinin beratına karar verilmesini istedi. 
 
 
CEZALAR ERTELENMEDİ HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILMADI
 
Hakim Sait Çağlar, esas hakkındaki savunmaların tamamlanmasının ardından, RTÜK eski ve mevcut Başkanları Dursun ve Akman'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki kararını açıkladı. RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Üye Taha Yücel, RTÜK eski Başkanı Zahid Akman, RTÜK eski Üyeleri Abdulvahap Darendeli, Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar hakkında zincirleme olarak "görevi kötüye kullanma" suçundan ayrı ayrı 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, takdiri indirim uyguladı. Çağlar, sanıkların cezasını 1 yıl 15 güne indirildiğini açıkladı. Eski üye Arif Merdol'a "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl hapis cezası veren mahkeme, bu cezayı, 8 aya indirdi. Merdol'un hapis cezasını, başka yaptırım veya indirim yapılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme, sanıkların pişmanlık gözlenmemesi, suçun işleniş şekli, suç kastının yoğunluğu, yeniden suç işlemeyecekleri yönünde olumlu kanaat oluşmadığı  gerekçesiyle, sanıklar hakkında verilen cezaları ertelemedi ve hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.  
 
AKMAN'A RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇ DUYURUSU
 
Sanıkların, cezaları tamamlanıncaya kadar belli haklardan yoksun bırakılmasına hükmeden mahkeme, Özdiker'in 20 Nisan 2006'daki bir atamasıyla ilgili dönemin RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, karşı oyu olmadığı halde 20 Nisan 2009'da Adulvahap Darendeli tarafından mahkeme dosyasına sunulan belgedeki yazılı muhalefet şerhinde imzasının yer alması gerekçesiyle Akman hakkında, "resmi evrakta sahtecilik" suçundan suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim