• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

YYÜ’de Yaşayan Diller Enstitüsü Çalışmalarını Sürdürüyor

YYÜ’de Yaşayan Diller Enstitüsü Çalışmalarını Sürdürüyor
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vecihi Sönmez, 2012 yılında kurulan enstitüsü bünyesindeki Kürt Dili Edebiyatı (Kürdoloji) bölümünün bu süreçte çalışmalarına devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Vecihi Sönmez, "2012 yılında Yaşayan Diller Enstitüsü adı altında Kürt Dili Edebiyatı (Kürdoloji) Bölümü Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı olarak açıldı. Devletimiz ve halkımız açısından gerçekten önemli bir hizmettir. Bu süreç içerisinde Kürt dili ve edebiyatı noktasında Kürtçenin ve diğer lehçelerin en detaylı ve doğru bir şekilde öğretilmesi noktasında bir çaba içerisindeyiz. Yıllarca malumunuz bu gayret ve bu çabalar yasaklandı. Halk bundan etkilendi. Bugünkü sorunlarımızın da ana kaynağı bu yasakçı 1980 ve öncesi zihniyetlerinin yattığını bilmekteyiz" dedi.

"KUZEY IRAK'TAN VAN'A GELEREK EĞİTİM ALIYORLAR"

Enstitü bünyesinde 5 kadrolu hocanın görev yaptığını ifade eden Sönmez, "Son yıllarda bu yönde yaşanan olumlu gelişmeler ve bu dilin kültürünü bu dilin lehçelerini farklı üniversitelerde farkı şekillerde öğretilmesi noktasındaki gayret doğrusu manidardır. Burada kadrolu 5 hoca burada hizmet vermekteyiz. Bunun yanında 120'ye yakın tezsiz öğrencimiz, 70 civarında ise tezli öğrencimiz mevcuttur. Bunların bir kısmı da Kuzey Irak'tan buraya gelerek eğitimlerini yüksek lisans şeklinde sürdürmektedir. Bu çalışmalar iyi bir birikim ve alt yapı zemini oluşturacaktır. Bu çalışmaların lisans seviyesinde de adımı atıldı. Bizde de lisans seviyesinde 4 yıllık olarak çalışmalar başlattık. Henüz öğrenci alınmadı. Önümüzdeki yıl alınacağı noktasında ciddi bir çaba var. Bu anlamda halkımızla eğitim camiamızla diyalog içerisinde bu dilin en güzel şekilde öğretilmesi noktasında gayretlerimiz devam edecektir. Üniversitemizde bir yer problemi yaşamaktayız sınıf problemini bizler bir şekilde İhtisas Fakültemizden faydalanarak hallettik. Kadro ve yerle ilgili sıkıntılarımızın da ileriki dönemlerde çözüleceği noktasında yardım talep ediyor ve çözüleceğine de eminiz" diye konuştu.

YYÜ’de Yaşayan Diller Enstitüsü Çalışmalarını Sürdürüyor

YYÜ’de Yaşayan Diller Enstitüsü Çalışmalarını Sürdürüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim