• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Yüz nakilli Uğur Acar’ın hedefi üniversite eğitimi

Yüz nakilli Uğur Acar’ın hedefi üniversite eğitimi
Türkiye'nin ilk yüz nakillisi 25 yaşındaki Uğur Acar, yeni yüzüyle 6 yılı mutlu şekilde geride bıraktı.

Türkiye'nin ilk yüz nakillisi 25 yaşındaki Uğur Acar, yeni yüzüyle 6 yılı mutlu şekilde geride bıraktı. Hayatının değiştiği Akdeniz Üniversitesinde işe başlayan Acar'ın hedefi ise açıktan okuduğu liseyi bitirip, Akdeniz Üniversitesinde eğitimine devam etmek.

Fransa'dan sonra dünyada en çok yüz nakli yapılan Türkiye'de süreç 6 yıl önce 21 Ocak 2012'de başladı. Uşak'ta intihar eden Ahmet Kaya'nın bağışlanan yüzü, Manavgat ilçesi Gebece köyünde yaşayan ve 35 günlükken beşiğinde uyuduğu esnada çıkan yangında alev alan battaniyenin üstüne düşmesi sonucu yüzü tamamen yanan Uğur Acar'a nakledildi. Nakilden sonra 6 yıl içinde yüz fonksiyonlarını kullanan, sakal tıraşı olabilen Acar, dilediği gibi özgürce hayatını yaşamaya başladı. Artık çocukların korkmadığı, insanların tedirginlikle bakmadığı bir yüze sahip olan Uğur Acar, hayatını değiştiren üniversitede işe başladı. Türkiye'de yüz naklinin önünü açan, diğer hastalara tecrübelerini aktaran Acar, organ bağışının arttırılması içinde aktif rol alıyor.

Her gün sabah hastane yerleşkesindeki mesaisine başlayan Acar, yangının ardından birçok ameliyat geçirdiğini, küçük estetik operasyonlar geçirmesine rağmen çok sağlıklı bir yüze kavuşamadığını aktardı.

Acar, 7 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ile tanışmasının ardından 6 içinde hayatının değiştiğini söyledi.

"Güzel bir çevrem ve işim var"

Prof. Dr. Ömer Özkan'ın ve donör bağışçısının sayesinde Türkiye'nin ve Akdeniz Üniversitesinin ilk yüz nakilli hastası olduğunu dile getiren Acar, "Daha önce çok rahat toplum içine çıkamıyordum. Çarşıya alışverişe gidemiyordum. Gitsem de çocuklar, "anne, baba" diyerek kaçıyorlardı. Şimdi istediğim gibi rahatlıkla gezebiliyorum. Yüz nakli olduğum için çok mutluyum. Yüz nakilli olarak 6 yılı geride bıraktım. Hayatım yavaş değişti. Güzel bir çevrem, arkadaşlarım, işim oldu" dedi.

"Evlilik ileride olabilir"

Hem kendi ailesi hem de bağışçı aile ile sık sık görüştüğünü ifade eden Uğur Acar, "Şuanda evlenmeyi düşünmüyorum. Nasip kısmet bu işler, yarının ne olduğunu bilemeyiz. Benden sonraki yüz nakilli arkadaşlar evlendiği için, beni de evli zannediyorlar. Ama ileride evlilik olabilir" dedi.

"Yüzüm her yıl daha iyi oluyor"

Acar, yüzünü yüzde 95 kullanabildiğini ve doktoru Prof. Dr. Ömer Özkan'ın idaresinde tedavisine devam edildiğini belirterek, "Yüzüm her yıl çok daha iyi oluyor. Bu şekilde olan yüzüm bile bana yeter. Kendi doktorum oldum. Çocukluğumda televizyonda tıraş bıçağı reklamları vardı. Sonra yüzüme dokunuyordum, bir gün bende tıraş olabilir miyim diye hayal ediyordum. İlk tıraş olduğumda çok mutlu oldum" ifadelerine yer verdi.

"Üniversite hayali"

Açık Öğretim Lisesinde okuyarak eğitim hayatına devam ettiğini dile getiren Uğur Acar, "Liseyi bitirdikten sonra hedefim nakil olduğum Akdeniz Üniversitesini kazanmak. Hayatımın değiştiği yerde farklı görevlerde yer alabilirim. Her zaman Akdeniz Üniversitesinin bende ayrı bir yeri olacaktır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim