• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Yunusemre’de ’Atık Yağı Getir, Deterjanı Götür’ Kampanyası

Yunusemre’de ’Atık Yağı Getir, Deterjanı Götür’ Kampanyası
Yunusemre Belediyesi, bitkisel atık yağların geri dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla başlattığı kampanya kapsamında, evsel atık yağlarını muhtarlıklara...

Yunusemre Belediyesi, bitkisel atık yağların geri dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla başlattığı kampanya kapsamında, evsel atık yağlarını muhtarlıklara götüren vatandaşlara bulaşık deterjanı hediye edecek.

Yunusemre Belediyesi bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararı merkez mahallelerin muhtarlarına anlattı. Manisa Polisevi'nde düzenlenen toplantıya, Belediye Başkan Yardımcıları Ramis Şiyak ve Saniye Altay, Temizlik İşleri Müdürü Halil İbrahim Özcan, Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar, Kırsal Hizmetler Müdürü Ramiz Çoban, bitkisel atık yağların usulüne uygun toplanması için protokol imzalanan Deha Biodizel Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Şirketi Bölge Müdürü Bahar Taşkıran, muhtarlar ve birim çalışanları katıldı.

AVRUPA'DA 2.4 KİLOGRAM, TÜRKİYE'DE 200 GRAM

Geri dönüşümü önemsediklerini dile getiren Başkan Yardımcısı Saniye Altay, özellikle bitkisel atık yağların toplanması konusunda dünyanın çok gerisinde olduklarını ifade etti. Avrupa'da kişi başına düşen ortalama atık yağ miktarının 2,4 kilogram, Belçika'da 1,8 kilogram, İngiltere'de 1,54 kilogram olduğunu belirten Altay, bu oranın Türkiye'de yalnızca 200 gram olduğuna vurgu yaptı. Bitkisel atık yağların doğaya verdiği zararı aktaran Altay, "Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemimize zarar verir. Atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozularak oksijenin tükenme hızını arttırır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar balıklara ve diğer canlılara zarar verir. Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar, kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen yağlar, atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetlerini arttırır. Çöpe dökülen atık yağlar, çöp depolama alanlarında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bitkisel yağ atıklarının çöp içerisine atılması veya dökülmesi yasaktır. Bu yağlar, yağmur suları ile beraber yeraltı temiz su kaynaklarına ulaşarak sularımızı kirletmektedir. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Kullanılmış bitkisel yağlar, evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır" diye konuştu.

Deha Biodizel Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Şirketi Bölge Müdürü Bahar Taşkıran da belediye ile ilgili yapılan protokole ilişkin bilgi verdi. 5 kilo atık yağ toplayan vatandaşlara deterjan armağan edeceklerini aktaran Taşkıran, vatandaşlarda bu konuda bir bilinç oluşturmak istediklerini söyledi. Toplantının sonunda muhtarlara bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararı içeren broşür, atık yağların toplanması için varil ve deterjan verildi.

Yunusemre’de ’Atık Yağı Getir, Deterjanı Götür’ Kampanyası

Yunusemre’de ’Atık Yağı Getir, Deterjanı Götür’ Kampanyası

Yunusemre’de ’Atık Yağı Getir, Deterjanı Götür’ Kampanyası

Yunusemre’de ’Atık Yağı Getir, Deterjanı Götür’ Kampanyası

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim