• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Yunanistan'da bekleyen mülteciler sınırı 'yıkıp geçti'

Yunanistan'da bekleyen mülteciler sınırı 'yıkıp geçti'
Günlerdir Yunanistan-Makedonya sınırında bekletilen yüzlerce mültecinin sabrı taştı… Mülteciler sınırdaki demir kapıları yıkarak sınırı geçmeye çalıştı. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle ortalık savaş alanına döndü.

Kuzey Avrupa ülkelerine geçmek için Yunanistan’ın Makedonya sınırı yakınlarındaki Eidomeni bölgesinde bekleyen sığınmacılar polisle çatıştı.

Sınırda bekletilen yüzlerce mülteci, demir kapıları yıkarak Makedonya topraklarına girmeye çalıştı.

Sınırdaki polislere taş ve sopa fırlatan ve demir kapıyı yıkmayı başaran sığınmacılara Yunan ve Makedon polisleri göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanarak müdahale etti.     

Dikenli telleri zorlayan mülteciler Makedon güvenlik güçlerine "Açın sınırı! Sırbistan'a gitmek istiyoruz" diye seslenerek amaçlarının Makedonya'da kalmak olmadığını, AB ülkelerine uzanan göç yolunda bir sonraki durak olan Sırbistan'a gitmek istediklerini söyledi.

Arbede sırasında kaç mültecinin sınırı geçtiği bilinmiyor.

Eidomeni'de, sıfır noktada bulunan kampta bekleyişlerini sürdüren sığınmacılar, sınırın sadece Suriyeli ve Iraklı göçmenler için kısa bir süre açılacağı bilgisi üzerine, kamp çevresindeki barikatları yıkarak sınırdaki geçiş noktasına inşa edilen demir kapıya yöneldi.     

Makedonya'ya geçişlerine izin verilmeyen göçmenlerle polis arasında gerginlik sürerken, günde 300 göçmenin geçişine izin verilen Makedonya sınır kapısının bugün sadece 50 kişi için açıldığı belirtildi.     

Mültecilerin sınır kapılarını zorlamasından önce Makedonya 50 kişilik bir mülteci grubunu sabah saatlerinde ülkeye almış, ardından da sınırı kapatmıştı.

Avrupa ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları nedeniyle Makedonya’nın sınırlarını kapatması sonucu çok sayıda göçmen Yunanistan'da mahsur kalmıştı. Kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen ancak Yunanistan’dan çıkışlarına izin verilmeyen göçmenlerin bir bölümü otobüslerle Selanik ve Atina’daki kamplara taşındı. Bazı göçmen grupları ise Yunanistan-Makedonya sınırında bekleyişlerini sürdürüyor.       

İki ülke arasındaki sınırda yaklaşık 6 bin 500 kişi bekleyişini sürdürüyor.

sinir9-001.jpegsinir8-001.jpegsinir7-001.jpegsinir6-001.jpegsinir5-001.jpegsinir4-001.jpegsinir3-001.jpegsinir2-001.jpegsinir1-001.jpeg

Kaynak: Hürriyet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim