• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yunanistan Ekonomisi çöktü!

Yunanistan Ekonomisi çöktü!
Yunanistan'da hükümetin halk oylamasına gitme kararının açıklanmasının ardından ATM'lerin önünde oluşan uzun kuyruklar bugün de sürdü. İhtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan Yunanlar market ve benzincilere akın etti.

Yunanistan'da, hükümetin halk oylamasına gitme kararının ardından vatandaşların ATM'lere hücum etmesi nedeniyle bankaların 7 gün kapalı kalması kararlaştırıldı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi'nin, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için bankaların kapalı kalması yönündeki tavsiye kararının ardından, Bakanlar Kurulu tarafından sabaha karşı yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle tüm banka ve banka şubeleri 6 Temmuz'a kadar tatil (bank holiday) edildi.

ATM'lerden çekilen para miktarı ise mevduat başına günde 60 euro olmak üzere, aylık bin 800 euro olarak belirlendi.

Banka kartıyla ATM'lerden çekilen emekli maaşlarına ise kısıtlama getirilmedi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Avrupa kurumlarının Yunanistan'ın, 30 Haziran'da sona eren kurtarma programını halk oylaması yapılıncaya kadar uzatılması talebini reddetmesi nedeniyle Yunanistan Bankasının sermaye aktarımlarını kontrol altına almak zorunda kaldığını söyledi.

Yunanistan'ın programının kısa bir süre uzatılması için Avrupalı ortaklarından yeni bir talepte bulunacağını açıklayan Çipras, Yunan bankalarındaki yatırımların ve maaş ödemelerinin tamamen güvence altında bulunduğunu kaydetti.

Vatandaşlar marketlere ve benzincilere akın etti

Bu arada, hükümetin halk oylamasına gitme kararının açıklanmasının ardından ATM'lerin önünde oluşan uzun kuyruklar bugün de sürdü. İhtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan Yunanlar market ve benzincilere akın etti.

Yunan medyasında, gelecek Pazar günü yapılacak halk oylamasında 'hayır' çıkması durumunda ülkenin Avrupa ile bağları kesileceği ve birçok ürünün piyasadan kaybolacağı haberleri üzerine birçok kişinin marketlerden makarna, pirinç gibi gıda maddeleri stok ettiği, araçları için de yakıt tedariki yaptığı görüldü.

Diğer yandan, çalışanların maaşlarını ödemekte ve diğer mali zorunluluklarını yerine getirmekte zorluk çeken birçok küçük ve orta boy işletmenin faaliyetlerini geçici olarak durdurduğu belirtildi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim