• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Yunanistan, Abbas'ın ziyaretinde Filistin'i tanıyacak

Yunanistan, Abbas'ın ziyaretinde Filistin'i tanıyacak
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, iki gün sürecek resmi Yunanistan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, iki gün sürecek resmi Yunanistan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü. Ziyaret kapsamında yarın tarihi öneme haiz bir oylamaya imza atacak olan Yunan Parlamentosu, Filistin Devleti'ni tanıyacak.

Filistin lideri Mahmud Abbas, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyaretine Cuymhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile başladı. Cumhurbaşkanlığı konutunun kapısında diğer ülke cumhurbaşkanlarına göre daha küçük çaplı bir resmi törenle karşılanan Abbas, daha sonra Pavlopulos ile görüşmeye geçti.

PAVLOPULOS: FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

Basına açık bölümde konuşan Pavlopulos, Abbas'ı Atina'da ağırlamaktan ötürü duyduğu içten dostluk duyguları ve büyük memnuniyeti dile getirdi. İki ülke halklarının geleneksel ve devamlı dostluk içerisinde bulunduklarını ve bunun korunacağını belirten Yunan Cumhurbaşkanı, terörizm ve mülteciler gibi bölgenin sorunları bulunduğunu ve hep birlikte bununla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. "Kötülüğün kökü olan Suriye'deki savaş bitmeli!" diyen Pavlopulos, savaşın bitmesi halinde bile Filistin sorununa çözüm bulunamadığı taktirde bölgedeki problemlerin süreceği uyarısında bulundu. Pavlopulos, Filistin Devleti'nin kurulması gerektiğini vurguladı.

ABBAS: İŞGAL SONA ERERSE SORUNLAR BİTER

Abbas da Atina'da çok sıcak şekilde karşılandığı için teşekkür ederek başladığı konuşmasına onlarca yıldan bu yana BM başta olmak üzere Yunanistan'ın her zaman Filistin halkını desteklediğini söyledi. Filistin'in işgalinin sona ermesi halinde bölgedeki terörizm ve mülteci akını gibi diğer sorunların da sona ereceğini savunan Mahmud Abbas, İsrail ile müzakereleri sürdüreceklerini söyledi.

ÇİPRAS İLE GÖRÜŞME

Abbas'ın Atina ziyareti, bugün Başbakan Aleksis Çipras ile sürecek. Baş başa gerçekleşecek görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçilecek. Çipras ve Abbas, düzenlenecek ortak basın toplantısında görüşmeyi değerlendirecek. Daha sonra Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyacak.

Başbakan Aleksis Çipras, uzun yıllardan bu yana Gazze'de süren şiddete karşı duruşu ve Filistin'i devlet olarak tanıma yanlısı dış politika anlayışıyla biliniyor. Son dönemde Yunanistan ile ilişkilerinde bir hareketlik yaşanan İsrail ve Mısır'a rağmen Çipras, Filistin'i tanıyacak bir süreci de sürdürüyor.

Yunanistan'da düzenlenen Filistin yanlısı gösterilere bizzat katılarak destek veren Çipras, Gazze'ye uygulanan ambargoların kaldırılmasını savunuyor. Filistin'in 1967 sınırlarına göre devlet olarak tanınmasını istiyor.

YUNANİSTAN FİLİSTİN'İ TANIYACAK

Filistin lideri Abbas'ın yarınki ziyareti ise sembolik anlamda tarihi bir gelişme ile sürecek. Sabah saatlerinde Yunan Parlamentosu'nu ziyaret edecek olan Abbas, Meclis Başkanı Nikos Vutsis ile görüşecek. Ardından ise genel kurulda 300 üyeli Yunan Parlamentosu'na seslenecek. Yunan Parlamentosu'nda gerçekleşecek oylama ile Atina, Filistin Devleti'ni tanıyacak.

Daha sonra Yunan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos'u ziyaret edecek olan Abbas, Atina'dan ayrılacak.

İSRAİL MEDYASI İLGİ GÖSTERİYOR

Öte yandan İsrail medyası, Abbas'ın ziyaretine ilgi gösteriyor. Gazete haberlerinde Yunan Parlamentosu'nun Filistin Devleti'nin tanınacağı bir oylama gerçekleştireceğine dikkat çekildi. Yorumlarda Atina'nın İsrail ile ilişkilerini derinleştirdiği bir dönemde Filistin ile yakınlaşmasını da sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

Gazeteler, meclis oylamasının çok önceden planlandığı ve İsrail ile Türkiye arasında varılan anlaşma ile bir ilgisinin bulunmadığı belirtildi.

Yunanistan, Abbas'ın ziyaretinde Filistin'i tanıyacak

Yunanistan, Abbas'ın ziyaretinde Filistin'i tanıyacak

Yunanistan, Abbas'ın ziyaretinde Filistin'i tanıyacak

Yunanistan, Abbas'ın ziyaretinde Filistin'i tanıyacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim