• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Yumurtalık’ta Turizm Haftası kutlamaları

Yumurtalık’ta Turizm Haftası kutlamaları
Adana'nın Yumurtalık ilçesinde Turizm Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde Turizm Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Yumurtalık sahilinde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Mahmut Demirtaş, Adana'nın; Çukurova'nın bereketli toprakları, gelişmiş ekonomisi, doğal güzellikleri ve çok kültürlü yapısıyla, Türkiye mozaiğinin en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi. Vali Demirtaş, "Binlerce yıllık geçmişe sahip kentimiz, tarih boyunca uygarlıklar geçidine sahne olmuştur. Bugün mirasçısı olduğumuz, birbirinden farklı özelliklere sahip bu uygarlıklar, Adana'da derin izler bırakmıştır. Tarihi süreç içerisinde çeşitli medeniyetlere yurt olan bu topraklar, bağrında turizm potansiyeli oldukça yüksek, birçok tarihi ve kültürel değeri barındırmaktadır. 42. Turizm Haftasının resmi açılışını gerçekleştirdiğimiz Yumurtalık ilçemiz de yerli ve yabancı turistlerin gözde turizm duraklarından biridir. Kurulduğu tarih tam olarak bilinmeyen Ayas antik kenti, Helenistik devirde Bergama'daki gibi dünyanın üç tıp okulundan birine ev sahipliği yapmıştır. Roma imparatorluğu döneminde gelişimini sürdüren Ayas, Ortaçağ'da doğunun Akdeniz'e açılan en önemli liman kentlerinden biri olmuştur. Özellikle Ceneviz ve Venedikli tüccarlar, Ayas Limanı'nda koloniler kurmuşlardır. Ayrıca Ayas ve Atlas kaleleri, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan üç katlı gözetleme kulesi, Osmanlı ve Roma hamamları Ayas'ın tarihi zenginliğini artırmaktadır. Tarihin bizlere miras olarak bıraktığı bu ölümsüz eserlerle birlikte, temiz denizin sembolü "Mavi Bayrak"lı plajları ve sahilleriyle Yumurtalık, deniz turizmi potansiyelini de bünyesinde barındırmaktadır. İşte Yumurtalık'ın bu tarihi ve doğal güzelliklerine, turistik değerlerine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz 42. Turizm Haftası açılışını motokros, offroad, dağ bisikleti ve rüzgar sörfü gibi birbirinden renkli etkinliklerle başlatıyoruz. Umuyorum ki bu başlangıç, Yumurtalık için hayırlı, bereketli, bol kazançlı bir turizm sezonun da işareti olacaktır" ifadelerini kullandı.

Vali Demirtaş, Adana'nın turizm master ve stratejik planlarında belirtilen Yumurtalık ve Karataş ilçelerinin sürdürülebilir turizm gelişimi için de çalışmaları hızla sürdürdüklerini vurgulayarak, "İlimizin sahip olduğu 160 km'lik sahil bandının, Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Karataş-Yumurtalık hattının, deniz-kum-güneş ekseninde turizm sektörüne kazandırılması ve yatak kapasitesinin artırılması için de yoğun mesai harcıyoruz. Ayrıca, Akyatan ve Ağyatan Lagünlerinin iyileştirilmesine yönelik projeleri hazırlıyoruz. Doğaya zarar vermeden bölgenin cezbedici hale getirilmesi için kuş gözlem evlerinin kurulması, fotoğraf sanatçılarının, kuş gözlemcilerinin ve bitki gözlemcilerinin bölgeye davet edilmesi gibi faaliyetleri de planlıyoruz. Dünya değişiyor, ülkemiz değişiyor ve gelişiyor. Turizm de bu değişim ve dönüşümden kendine düşen payı alıyor. Adana'mızın, zengin tarihi ve kültürel varlıklarını, doğal güzelliklerini, ülke ve dünya insanına her türlü yazılı ve görsel tanıtım imkanlarını kullanarak güzel bir dille anlatmamız gerekiyor. Bu meyanda yaptığımız çalışmaların ilk meyvelerini toplamaya başladığımızı memnuniyetle ifade etmeliyim. Bu göstergelerin en önemlisi konaklama rakamlarıdır. Geçen yıl ilimizde konaklayan yerli ve yabancı kişi sayısı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 20'nin üzerinde artış göstererek 911 binden, 1 milyon 94 bin 605 kişiye yükselmiştir. Bu ciddi ve hatırı sayılır bir ivmedir. Emeği geçen herkese, turizm sektörünün tüm paydaşlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Adana'nın turizm sektöründe daha yukarılara çıkarılması düşünülüyorsa, öncelikle toplumsal bilinç düzeyinin yükseltilmesi, turizme bakış açısının gözden geçirmesi, daha sonra yapısal sorunların çözülmesi gerektiğine işaret eden Vali Demirtaş, şöyle devam etti:

"Otel, restoran, acenta gibi konaklama unsurlarının rekabet güçlerini artırmalıyız. Kısacası sektörün sorunlarına yönelik çözüm odaklı projeler üretmeliyiz. Valilik olarak turizm alt yapısını iyileştirmeye, sektörün tüm kesimlerine her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Turizmin Adana ekonomisi için yaşamsal bir önem taşıdığını asla gözden kaçırmayacağız. Turizm pazarından Adana'nın en büyük payı alabilmesi için tüm enerjimizle çalışacağız. Bu şehrin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini, değerlerini ve en önemlisi havası gibi sıcak ve samimi insanlarını tüm dünyanın tanıması için gayretlerimizi esirgemeyeceğiz. Bu duygularla 2018 Turizm sezonunun ülkemiz ve Adana'mız için hayırlı, huzurlu ve bereketli geçmesini temenni ediyorum. Sizlerin ve tüm hemşerilerimin Turizm Haftasını kutluyor; hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum."

Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve Fatma Güldemet Sarı'nın konuşma yaptığı kutlama etkinlikleri motor cross, ofroad, dağ bisikleti ve rüzgar sörfü gösterileri ile devam etti.

Vali Demirtaş'ın eşi Beyhan Demirtaş, vali yardımcıları Mustafa Aydın ve Mustafa Yavuz, Yumurtalık Kaymakamı Asalet Karabulut, Karataş Kaymakamı Durmuş Gençer, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikler, açılan resim sergisinin gezilmesi ile son buldu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim